Србија

ХРВАТИ СУДЕ ПО ЕТНИЧКОЈ ОСНОВИ: Србима би и отето да наплате

Дискриминација на етничкој основи – зло које у данашњој Хрватској још траје. Пуповац: Нелогично и пристрасно суђење по којем су привремени корисници некретнина, Хрвати, дебело заштићени, а Срби, власници тих некретнина, немају никакву заштиту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свакој земљи, која бар донекле поштује приватну својину, пре свега би требало да буду кажњени они који су присвојили туђе власништво или су га користили без воље правих власника. Али не у Хрватској, поготово када су у питању Срби, бар ако је судити по последњој пресуди Жупанијског суда у Карловцу. А у ту пресуду је стала несрећна судбина Петра Кунића, Србина из Крњака крај Карловца. Он је прво протеран из своје куће, која је затим запаљена и опљачкана, да би је, много година после хаварије, добио натраг, али уз рачун на основу ког мора да плати све што је у кућу „уложио“ Винко Петровић, Хрват који се у њу уселио после „Олује“! А рачун је износио 200.000 евра, па како Кунић нема те паре, кућа иде половином маја на бубањ!

Сличну судбину као Кунићеву проживљава још 13 српских породица из Крњака, који ће сви да остану без своје дедовине ако не нађу паре да плате зато што су прво истерани из својих кућа и оно што су они који су се у њих насилно уселили после са њиховим домовима радили.

– Да би овакву одлуку спровела, власт ће морати да пређе преко мене – поручио је др Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, који је уједно поручио да хрватски судови суде „по националистичким критеријима“.

И изазвао бес судија. Реаговао је Ђуро Сеса, председник Удружења хрватских судија, и оптужио Пуповца да позива на побуну и да би због његове изјаве требало да реагују „тела која покрећу казнени прогон“. Укратко, ваљда, да и Пуповац одговара што је упозорио на крајње нелогичне судске одлуке. „Оптужити целу једну власт у Републици Хрватској да је шовинистичка, пристрана и потицана расним разлозима прелази све до сада виђене границе фолклора“, каже Сеса.

Лидер Срба у Хрватској, др Пуповац, за „Новости“ каже да је желео да упозори на стање у хрватском правосуђу у време избора за Европски парламент.

– Срамим се као човек који је двадесет и више година у хрватској политици и срамим се као један од заслужних што је Хрватска ушла у Европску унију – рекао нам је Пуповац, објашњавајући да је крајње нелогично и пристрасно, али и етнички мотивисано једно овакво суђење, по којем су привремени корисници некретнина, Хрвати, дебело заштићени, а Срби, власници тих некретнина, немају никакву заштиту. – Сеса је прво рекао да не знам о чему говорим, а затим да говорим мотивисан ниским поривима и да на основу појединачних случајева генерализујем и закључујем о стању хрватског правосуђа. А и те како знам о чему говорим, јер се о случају Кунића и сличнима бавим већ двадесетак година.

Пуповац каже да се свих тих година сусретао са етнички мотивисаним суђењима и пресудама, за што има и документацију.

-И зато залагање за исправљање вишегодишње неправде коју проживљава Кунић и многи други није мотивисано ниским поривима. Управо супротно – каже Пуповац.

НИКО НИЈЕ ПОМОГАО
Петру Кунићу није помогло ни што му је за право дао суд у Стразбуру, ни што се за његов случај заузео и хрватски председник Иво Јосиповић. Кућа његових родитеља, у којој је пре рата био ресторан, тако би могла и по други пут да буде одузета правом и једином власнику.

 

 

Извор: Beograd.in