Издвајамо Регион

ИВАНИЋ ОШТРО ПОРУЧИО: Инцко би требао да брани мир а поређење РС са НДХ је увреда за целу БиХ, очекујем извињење или…

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је поређење РС сa НДХ увреда за све грађане БиХ, да очекује јавно извињење високог представника Валентина Инцка и да ће у случају да оно изостане прекинути комуникацију са међународним представником.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Изјава високог представника у којој је поредио Републику Српску са Независном државом Хрватском је једна од најгнуснијих ствари које је себи могао да дозволи човек који је у БиХ дошао да чува мир, и што је још важније — да чува постојање Републике Српске. Веровати неутралности човека који РС пореди са НДХ значи бити изузетно политички наиван“, истакао је Иванић.

Према речима српског члана Председништва БиХ, таква реторика била би увредљива и да је дошла од небитног, неважног појединца. „Када тако нешто изговори човек који је ту да обезбеди опстанак РС, онда она добија на својој пуној тежини“, сматра Иванић.

Иванић је поручио да Инцков став није само увреда грађана Републике Српске већ и увреда за све грађане БиХ, све нормалне људе којима је стало да две деценије после рата Босна и Херцеговина не буде место сталних сукоба.

Младен Иванић је рекао да од високог представника очекује извињење.

„Ако и после свих ових реакција он то не учини, то значи да верује у то што је рекао, и под тим условима не видим више никакву могућност комуникације са Валентином Инцком“, закључио је Иванић.

Изјава високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентина Инцка како је прослава 9. јануара, Дана Републике Српске, равна обележавању 10. априла, датума када је 1941. године успостављена Независна Држава Хрватска, од јуче изазива осуде у РС и Србији.

 

Извор: РТС