Издвајамо Србија

МАЈА ОЏАКЛИЈЕВСКА ПРОГОВОРИЛА: Мој унук Лука је добио аутизам после ММР вакцине, саветујем родитељима да…

Позната певачица забавне музике и музички педагог Маја Оџаклијевска отворено је говорила о животу са седмогодишњим унуком Луком, који болује од аутизма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Певачица је имала храбрости да пред камерама, у емсији “150 минута”, говори о овом проблему. Маја апелује на родитеље чија деца болују од аутизма да јавно говоре о томе, а сматра да је узрочник овог поремећаја ММР вакцина.

“Саветујем родитељима да буду отворени и да јавно говоре о аутизму своје деце јер ће тако стећи услове да добију помоћ. Ми смо тако нашли биоенергитичара, квантну медицину. Много тога што Луки заиста помаже и евидентнан је његов напредак. Не треба крити нечији аутизам, то није ментална болест. Шта више, мислим да је стечен и да је за то крива ММР вакцина, али не бих сада о томе јер после те вакцине су кренуле прве манифестације аутизма. То је било када је имао две године. Затварање, асоцијалност, бежање испод стола. Једноставно, изолација. Овакве реакције кренуле су месец дана након што је примио вакцину. Ја сам прва то приметила, не моја ћерка, јер сам већ двоје деце одгајила, имам више искуства. Просто, није имао фокус на мене, а имао га је са шест месеци. Није имао никакав фокус, никакву интеракцију. Можете да вичете поред њега, он је у свом свету и, онако, тужан. То је веома болно за родитеље. Прве две године говорио је оне прве речи које дете изговара: мама, тата, баба. А сад више не говори. Он већ пет година ћути. Додуше, пева и изговара неке слогове, али то је све. Мислим да је дошао период да се њему, уз помоћ свих ових људи којима смо се обратили, помогне на адекватан начин и да дете проговори. Иначе, све разуме”, испричала је Маја.

Певачица је признала и да због свега што пролази у борби да помогне унуку некада то утиче и на њено здравље:

“Прво реагујем, а онда имам падове постфестум. Имам емоционалне, али и физичке падове. Пада ми имунитет, па се разбољевам. Кад имам проблем ја га тог тренутка решавам, а онда када се довољно опустим онда се то рефлектује на моје здравље или чак и на моје расположење”.

Она је у емисији открила и да је Лука једно време живео само са њом и да почетни период није био лак.

“Прва три месеца су била тешка. Одвојивши се од родитеља он је то манифестовао самоповређивањем. То је врло типично за аутистичну децу. Како је схватао да сам ја неко ко њега безусловно воли, тако је и он постао памук са мном и према мени”, рекла је Оџаклијевска и истакла да није морала да се навикне на живот са унуком који се разликује од већине:

“Нисам ја ни на шта морала да се навикавам. Ја сам само пружила своје срце. Он је био тај који је морао да се навикне да више није у окружењу са мамом и татом, него са баком. Ја певам, пева и он са мном. Онда ме доведе до компјутера и изабере песму коју ћемо да слушамо и у уз коју би волео да му певам. Тако се ми забављамо. Возимо аутомобилчиће по кући. Скејтборд му је купила мама, па га сада учим да стане на њега. Мед медени, пресладак је”, са осмехом на лицу испричала је ова певачица која се храбро на носи са свим изазовима које јој живот доноси.

 

Извор: Ало.рс