МАНАСТИР СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА: У Сланцима налази се метох Хиландара који сваке недеље храни све гладне, храном и духом(ВИДЕО)

Манастир Сланци налази се код Београда, тачније у истоименом селу, на неких седамнаест километара од самог центра српске престонице. Иако га многи људи називају манастир Сланци, по месту у којем се налази, прави назив ове светиње је Манастир Архиђакона Стефана, пошто је овом свецу, манастирска црква и посвећена. Сланци славе славу 9. јануара, дан посвећен светом Стефану.

Манастир Сланци води се као метох, то јест посед манастира Хиландара са Свете горе. Уједно је и археолошко налазиште, па је манастирски комплекс заштићени локалитет.

По једном предању, манастир је основао Растко Немањић, односно свети Сава још на самом почетку тринаестог века (у близини манастира се налази и извор Светог Саве).

Друга прича каже да је ктитор манастира краљ Драгутин. У то време био је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице.

Како се манастир налазио на самом северу српске државе Турци су до њега стигли тек у шеснаестом веку. У међувремену за разлику, од неких манастира који су се налазили јужније, Сланци су у то време доживели процват. Тада ће Београд постати престоница Србије, а деспот Ђурађ Бранковић радо је потпомагао овај манастир. Деспоту у част, манастирска слава промењена је у светог Стефана, иначе крсну славу породице Бранковић. Тада ће у народу добити и назив ,,Велики манастир”, јер је био центар многих збивања.

Османска војска под вођством Сулејмана Величанственог стигла је 1521. године до Београда и освојила га. Тада креће један веома тежак период и за манастир Сланци, који је током турске владавине рушен, око четири пута.

Међутим монаси су се упорно враћали и обнављали га, иако су Турци имали обичај да поубијају све оне које затекну у манастирском комплексу.

Тек ће се у обнову манастира кренути након Првог српског устанка, и касније за време владавине Милоша Обреновића. Међутим манастир је био у толико лошем стању, да му једноставно није било помоћи, нити се могао обновити. Зато је разрушен у потпуности, а грађевински материјал је искоришћен за изградњу цркве у Миријеву и Великом Селу.

Да манастир није заборављен говоре и догађаји из 1900. године када је на месту где је био манстир постављена капелица, у коју је народ често долазио. 1961. почиње изградња манастира и радови су се вршили око десет година. За то време завршена је манастирска црква, али су остали недовршени радови на конаку као и уређењу имања.

Сланци су данас мушки манастир, монаси који се спремају за живот на Хиландару обично овде проводе извесни период. Ево понешто о његовој архитектури:

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: