НЕШТО СЕ СПРЕМА: Амерички конвој од 900 теретних вагона, дугих 14 км иде ка руској граници!

САД јачају трупе на истоку Европе, 900 теретних вагона, дугих 14 км и конвоји шлепера, наредних дана ће товар пребацивати преко Немачке у Пољску – и даље.

Генерал мајор Бундесвера Јозеф Блоц то назива “логистички великом операцијом”.

Тренутно у немачком Бремерхавену, три теретна брода морнарице САД искрцавају оружје и опрему тенковске бригаде 4. америчке пешадијске дивизије. Укупно 900 теретних вагона, који су заједно дуги 14 километара и бројни конвоји шлепера, наредних дана ће преко северне Немачке тај војни товар возити у Пољску.

Операција “Атлантиц Ресолве” је знак константног ангажмана САД за Европу у циљу стабилизације мира, наводи Тимоти Мегвајер, заменик главног заповедника америчких копнених јединица у Европи, стационираних у Бремерхавену. Влада САД је протекле године најавила да ће трајно послати још једну борбену бригаду у Европу.

Барак Обама жели пре свега Пољаке, Естонце, Летонце и Литванце да увери да су САД војно на њиховој страни. Те земље то радо чују, јер сматрају да су угрожене због руске агресије у Украјини.

Истовремено се, како се наводи у тим земљама, за време изборне кампање од будућег председника САД Доналда Трампа између редова чула сумња у безусловну америчку савезничку верност.

Американци су део једне веће стратегије НАТО. Од ове године НАТО намерава да у Пољској и три балтичке земље стационира четири мултинационалне борбене јединице са око хиљаду војника у свакој – дакле укупно 4000.

Та одлука је донесена прошлог лета на самиту НАТО у Варшави. И стационирање једног немачког батаљона од око 500 војника у Литванији је део стратегије повећања присутности НАТО на североистоку Европе.

Немачки војници ће бити стационирани на једном уском копненом коридору (Сувалки) који са само 65 километара ваздушне линије повезује Пољску и Литванију и важи као Ахилова пета НАТО, у случају евентуалне одбране балтичких земаља.

Звецкање оружјем или…?

Политички сукоби око наоружавања НАТО на истоку Европе су током самита у Варшави достигли врхунац. Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер је тада говорио о “звецкању оружјем и ратним поклицима” и жестоко је критикован због става који је наводно пријатељски према Русији.

Премештањем америчких трупа тај спор улази у нову фазу. Сабине Лезинг (Левица) у Европском парламенту чак упозорава: “То војно постројавање би се могло видети као конкретна припрема за рат и могло би изазвати контрареакције које нам се неће допасти.”

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: