Свет

ОТКРИВЕНО: Вашингтон наоружавао џихадисте у Сирији оружјем из Хрватске и Украјине!

На сајту „New Eastern Outlook“ има изванредан чланак одличног фанцуског истраживачког новинара Жана Периера, који открива велике продаје оружја које се одвијају између земаља Источне Европе, укључујући Украјину, и ИСИС-а.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Периер истиче да су многа од ових оружја совјетске производње – како би прикрили трагове, и првенствено долазе из места као што су Бугарска, Украјина, Црна Гора, Чешка, Србија, Хрватска, Украјина и друге земље бившег источног блока.

Он тврди да је трговина оружјем толико велика, да ће она сама од себе бити снажан подстицај да се одржи сукоб у Сирији што је дуже могуће, што је, чини се, нешто што се Обама труди да уради, недавним подизањем ограничења за напредне оружане системе сиријским побуњеницима.

Овде су детаљи из Периервог чланка:

“Пре неколико дана су се у бугарским медијима појавиле нове чињенице о Вашингтоновом спонзорисању ИСИС-а, заједно са сликама и видеом који су направљени у источном Алепу од стране новинара Нова ТВ.

Екипа је наишла на складиште које су користили милитанти Ал Нусра Фронта, где је откривена муниција за БМ-21 “Град“ ракетне бацаче, са видљивим ознакама да су произведени од стране бугарског произвођача ВМЗ (Вазовскаyа Хеавy Мацхинерy). Занимљиво је да су, и поред забране продаје оружја у Сирији, ракете и гранате бугарске производње ипак пале у руке терориста.

Бугарска екипа је навела да је муниција добијена од компаније познате као Арцус из Љасковеца, док су све ознаке биле написане на бугарском.

Канал се од тада консултовао са војним стручњацима, а други су већ изјавили да је било могуће борити се још две године са муницијом коју су терористи имали.

У јулу, извештај престављен од стране Балканске мреже за истраживачко новинарство (БИРН) и Пројекта за истраживање корупције и организованог криминала (ОЦЦРП) је навео да су хиљаде малих оружја и муниције прокријумчарени са Балкана до Персијског залива и држава које се граниче са Сиријом.

Подаци о извозу оружја, извештаји УН-а, авионско праћење, и уговори о оружју су прегледани током целогодишње истраге и откривају да је муниција била послата источно из Босне, Бугарске, Хрватске, Чешке, Црне Горе, Словачке, Србије и Румуније.

Продавци оружја у источној Европи су набављали средства из својих земаља и посредовали у продаји наоружања из Украјине и Белорусије, чак покушавајући и да обезбеде совјетске антитенковске системе купљене од Велике Британије.

Роберт Стивен Форд, амбасадор САД-а у Сирији у периоду од 2011. до 2014. године, је рекао за БИРН и ОЦЦРП да трговином координира америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА), Турски МИТ и земље Персијског залива преко центара у Јордану и Турској.

Речено је да европске земље снабдевају Саудијску Арабију, Јордан, Уједињене Арапске Емирате и Турску са хиљадама пушака, минобацача, ракетних бацача, антитенковским оружјем и тешким митраљезима, чија укупна вредност износи 1,2 милијарде евра, и где све завршава у рукама терориста у Сирији и Јемену, што доприноси даљој ескалацији ових сукоба.

Један број земаља за које је речено да су добављачи оружја терористима, покушавају да искористе своје изворе медија да негирају своју улогу у помагању побуњеницима у Сирији. Конкретно, хрватска влада доследно негира своју улогу у сукобу.

Међутим, како наводи Неw Yорк Тимес, високи хрватски званичник је понудио да отвори арсенал своје земље током посете Вашингтону на лето 2012. године, након чега је Загреб ступио у контакт са Саудијцима, који су финансирали куповину, док је ЦИА пружила логистичку подршку за пренос хрватског оружја.

У свом извештају, БИРН и ОЦЦРП наводе да је набавка значајне количине војног наоружања из земаља Централне и Источне Европе за сиријску опозицију директно под контролом Вашингтона.

Раније је поштовани војни часопис Јане’с Дефенце Wееклy у свом чланку “Америчка пошиљка оружја сиријским побуњеницима“ навео да Америка снабдева сиријску опозицију са оружјем и муницијом из Источне Европе, и истакао да су ове чињенице готово званично признате од стране америчког Сената.

Током последњих пет година, сама Украјина је продала скоро 615.000 лаког наоружања у Сирију. Али, занимљиво је да њени званични купци нису државе Трећег света, него велике западне компаније попут Хире & Фире, ИЗХ Импеx Инц, Wаффен Сцхумацхер ГмбХ, БВС, спол.

Сви масовно купују старо совјетско оружје. 2012. године је само амерички Хире & Фире набавио 90.000 совјетских пушака. То је скоро довољно да се наоружају четири дивизије, и за са само годину дана.

Извештаји о америчкој куповини оружја које је пружио СОЦОМ показују да је исплаћен износ од најмање 27 милиона долаза за бугарско оружје и 12 милиона долара за српско оружје и муницију у периоду од 2014. до 2016. године, које је требало да се користи за тајне операције у Сирији.

Од децембра 2015. године, СОЦОМ је наручио три теретна брода за превоз 4.700 тона оружја и муниције из луке Констанца у Румунији и Бургас у Бугарској до Блиског истока.

Одбрамбена индустрија Црне Горе је већ извезла 250 тона муниције и 10.000 минобацача у Саудијску Арабију од августа 2015. године, да би их они прикријумчарили у Сирију. Британски канал СкyНеwс је спреовео новинарско истраживање, што је резултирало откривањем највећег канала снабдевања оружјем из Украјине и неких земаља Источне Европе до Блиског Истока.

Зато су Вашингтон и његови европски савезници посебно заинтересовани за продужавање сиријског сукоба, спечавајући људи да уживају у миру само да би профитирали од свог “крвавог посла.“

Дакле, морамо бити спремни за нове зле планове који ће се исказати када нове заједнице у Сирији и Ираку буду ослобођене од милитаната, које ће покренути Обамина администрација и њени европски савезници.

Извор: Webtribune.rs