ОВАЈ ФРАНЦУЗ ЈЕ ДЕДА МРАЗ СРПСКОЈ ДЕЦИ НА КОСОВУ: Арно Гујон 12. пут дочекао Нову годину на КиМ, донирано 85.000е!

Дванаеста је година како Арно Гујон Нову годину и Божић проводи са Србима на Косову; дванаест година је овај Француз истински Деда Мраз тамошњој деци.

И овај пут је божићни конвој његове хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ стигао до српских енклава да тамошње људе обрадује, учини им подношљивијим тежак живот у изолацији и увери их да нису сами и остављени.

Десет волонтера ове организације заједно са Гујоном допремили су 12 тона помоћи чија вредност прелази 85.000 евра, а поред робе млади Французи су допремили и 80 грла оваца за социјално угрожене породице на Косову и Метохији.

– Све ове године смо уз Србе који живе изоловано и усамљено. Ово је права помоћ која треба Србима са Косова. Они су вредан и радан народ који не живи у ишчекивању помоћи већ ради све што је у његовој моћи како би имао нормалан и достојанствен живот. На тај начин смо желели да помогнемо породице да покрену мини-фарме или да појачају већ постојеће фарме са циљем да живе од свог рада – каже Арно Гујон коме је ово био 40. конвој који је стигао на Косово од 2004. године откад постоји ова хуманитарна организација.

– Божићни конвој је постао традиција пошто га организујемо сваке године од 2004. Спремамо га током целе године са волонтерима који прикупљају помоћ од француских предузећа са којима сарађујемо. Кренули смо из Гренобла 26. децембра ујутру и стигли у Грачаницу 27. децембра увече. Тамо нас је дочекао отац Срђан који је на челу канцеларије за добротворни рад Епархије рашко-призренске коју финансирамо од 2011. Од 28. до 31. смо делили помоћ од јутра до мрака, без престанка. Спавали смо у Високим Дечанима у ноћи између 30. и 31. То је било невероватно искуство за волонтере који су тамо били први пут. Били су изненађени колико због лепоте манастирског здања изолованог од спољашњег света толико и због гостопримства и оштроумности монаха који тамо живе – сумира утиске Гујон, дивни млади човек коме је од његове деветнаесте године помоћ овдашњим Србима и позив и животна мисија. И сам је одрастао уз тамошњу децу, преживљавао њихове судбине.

– Из године у годину гледао сам како та деца расту. Пре дванаест година сам једној девојчици поклонио лутку, а ове године сам поклоне дао њеном детету. Многе девојчице су постале жене и мајке па сад већ помажемо и другу генерацију малишана. Зближили смо се и постали истински пријатељи. Овај пут ме је дирнула мала Невена Белошевић из Црколеза. Упознао сам је док је још била беба, а сада има пет година. Увек је насмејана упркос немаштини у којој живи, слатка је и подсећа ме на моју кћерку. Дирнуо ме је и сусрет са једном баком која живи изоловано у новобрдском крају. Сат времена нам је требало да по завејаном путу дођемо до ње. Поновила ми је речи које често слушам на Косову и Метохији: „Дођите опет и да немате ништа, волимо да видимо људе, а осим вас нико није дошао да нас посети“. Била је истински срећна што смо ту уз њу усред зиме – прича Арно.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: