Занимљивости Издвајамо

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Ево како да вам се НЕ ЗАЛЕДЕ ЦЕВИ у кући!

Један од тренутно највећих проблема оних који имају кућу је проналазак решења за залеђене цеви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Водовода и канализације дали су нам прецизне информације по овом питању.

– Залеђене цеви су већи проблем оних који имају кућу, а не оних који имају станове – каже Владимир Шобот из Водовода и канализације.

Ово су детаљне инструкције:

– Грађани који имају викендице у околини Београда или куће у којима не бораве током зимских месеци требало би да испразне своје водоводне инсталације и на тај начин се обезбеде од евентуалне штете.

Вишедневне ниске температуре могу да направе штету у купатилу или кухињи смрзавањем воде у инсталацијама.

– Да би се сачували водомери и током зимског периода и неометано мерили потрошњу воде потребно их је адекватно заштитити.

Водомерна склоништа требало би да су обезбеђена одговарајућим поклопцем и потпуно исушена, у случају да се у њима сакупљала вода. Одржавање шахтова у којима се налазе водомери у надлежности је потрошача.

– Дворишне водоводне инсталације које воде до чесама, гаража, шупа и издвојених објеката, који се не греју, требало би благовремено обезбедити, на тај начин што ћете у оквиру кућних инсталација затворити вентил који је намењени за овај део мреже.

– Вода из водоводних цеви се испушта на испусној славини која се налази на најнижем делу система и најчешће се налази у подрумским просторијама. Ако потрошач на време “конзервира” точећа места, односно мрежу испразни, неће имати проблема са пуцањем инсталација.

На пролеће отварањем вентила инсталације се пуне водом, а чесме су аутоматски спремне за коришћење.

 

Извор: телеграф.рс