Издвајамо Свет

ПОСЛЕДЊИ ОБАМИН ТРЗАЈ: Наоружава Пољску офанзивним оружјем, како би испровоцирао рат са Русијом!

Треба напоменути да врло често најинтересантнији оружани уговори избегну медијску пажњу. Тако је било у 2016. години. Потписивање пакета војне помоћи у вредности од више милијарди долара између САД-а и Израела и накнадно одобрење Беле куће за дуго очекиване борбене продаје на Блиском истоку су ударили у екран радара.

Крајем септембра, САД су одобриле продају “Боинг” ловаца у укупној вредности од око 7 милијарди долара у Кувајту и Катару. Испрва, спорни пре око две године, преговори су одржани од стране америчке владе због израелске забринутости и како би се ублажио пут за нуклеарне преговоре са Ираном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истог месеца, пакет израелског оружја у вредности од 38 милијарди долара за наредних 10 година – највећи те врсте икада – је завршен и потписан.

Вест о тим уговорима је била права сензација на насловним странама свих мејнстрим медија. Крајем новембра, Стејт департмент је одобрио још једну трансакцију– набављање 70 АГМ-158Б ЈАССМ-ЕР (проширеног домета) ракете за Пољску. Овај договор незаслужено није успео да привуче велику пажњу. У ствари, то је веома важно и мења доста тога.

Изгледи за набављање верзије проширеног домета су разматрани још 2014. године. САД су очигледно оклевале због политичких разлога. Одлука да се склопи договор је прошла, чинећи Пољску првом државом изван САД-а која је стекла ЈАССМ-ЕР.

Пољска је потписала уговор о набавци ЈАССМ АГМ-158А верзији за своје Ф-16Ц/Д авионе. Невидљиве ракете су дизајниране да униште копнене мете на удаљености од 370+ км. Од 2014. године, ЈАССМ су такође ушле у службу у Аустралији и Финској.

370 км је велики распон за сврху самоодбране. Али Пољска је жарко желела стратешку конвенционалну способност првог удара. Са постигнутим ЈАССМ-ЕР договором, њихов сан се остварио. Користећи ефикаснији мотор и већу запремину горива у телу са истим спољашњим димензијама као ЈАССМ, ЈАССМ-ЕР имају оперативни домет од 1000+ км – ефикасно невидљиво оружје да уништи кључне стациониране инфраструкуре које се налазе дубоко на територији Русије. Оружје има пробојну бојеву главу.

Са очекивањем да АГМ-158А постану потпуно оперативне ове године, Пољска има авион и посаду спремне да приме верзију проширеног домета. ЈАССМ-ЕР имају 70% хардверске истоветности и 95% софтверске истоветности са оригиналним АГМ-158 ЈАССМ.

Пољска је дала значајан допринос НАТО оружју дугог домета, да још више искомпликује изгледе за даљи напредак Русије у области контроле наоружања. Способност првог удара претпоставља да ће Русија увести одговарајуће промене у своје војно планирање. Домаће базе пољских Ф-16 бораца који носе ЈАССМ-ЕР ће неминовно постати мете првог удара у случају сукоба са Русијом.

Студија уговора одбране недавно потписаних од стране САД-а са другим земљама показује да потенцијалне претње Русији расту. На пример, А/Н ФПС-132 Блок 5 радар раног упозоравања (ЕWР) са оперативним дометом од 5.000 км ће бити инсталиран у Катару. Описани као обична продаја оружја, договори се чувају од јавне пажње, али састављањем делова информација омогућава се састављање целе слике и идентификација прикривене претње.

Није у питању само способност првог напада. Пољска од 2015. године спроводи планове за формирање 50.000 снага јаке паравојне територијалне одбране, планирану компоненту војне резерве редовне војске. Отприлике 20.000 војника ће се придружити редовима нових снага 2017. године.

Варшава планира да повећа величину војске за најмање 50 одсто у наредним годинама (од око 95.000 до 150.000 војника), укључујући стварање три бригаде за територијалну одбрану земље на источној страни.

Војска пролази кроз дугорочни програм модернизације са значајним аквизицијама опреме планираних за период од 2017. до 2022. године, да се укључе нови ваздушни одбрамбени системи, балистичке ракете, борбени и транспортни хеликоптери, подморнице, самоходне хаубице и беспилотне летелице (УАВ). Око 1.200 УАВ треба да се набави, укључујући најмање 1.000 са борбеним способностима.

Према планови НАТО-а, Пољска ће организовати трупе брзог одговора почевши од ове године. Варшава је од савеза захтевала сталну свеобухватну базу на њиховој територији.

НАТО “Аегис” приобалне балистичке одбрамбене ракете ће бити постављене у Пољској 2018. године, а АГМ-158Б су два дестабилишућа фактора која подривају безбедност у Европи и ометају изгледе за контролу наоружања. Обе претње миру долазе из Пољске.

Постоје разлози да се верује да ће 2017. година бити година када ће се смањити тензије на Старом континенту. Руско министарство спољних послова је управо потврдило ово мишљење у саопштењу.

БМД и АГМ-158Б су проблеми који ће се повећати ако Русија и НАТО покрену разговоре о контроли наоружања, како су неке водеће нације недавно предложиле. Али чини се да Пољска маршира ван корака.

ЈАССМ-ЕР договор је веома провокативан корак ка Русији, подривајући безбедност Европе и позиционирајући Пољску на прву линију трке у наоружању.

 

Извор: Wебтрибуне.рс