Прави ли Владимир Путин нови Совјетски савез?

У готово свим деловима бившег СССР-а има Руса, али чак и тамо где су на нивоу статистичке грешке, геополитички и национални интереси чине везе с Москвом изузетно јаким.

Ни у једној земљи проценат руске популације не прелази трећину становништва, осим у Придњестровљу, које не признаје власт Молдавије, и на Криму, које је референдумом припојено Русији.

Случајеви варирају од државе до државе и веома се разликују међусобно. Најдрастичнији је био онај у Грузији од пре шест година, када се тадашњи председник Михаил Сакашвили одважио на авантуру стављања под контролу отцепљених република Абхазије и Јужне Осетије.

Након нешто више од недељу дана претрпео је војни пораз од Русије, која их је штитила. Ове републике немају руску популацију, али су историјски везане за Русију још из времена царства.

У балтичким државама Литванији, Летонији и Естонији одвајање од СССР-а почетком 90-их прошло је без већих потешкоћа због хаоса који је у то време владао у Москви. Међутим, припајање Крима Русији појачало је страхове од руске интервенције, поготово код Летонаца и Естонаца, чије државе имају значајне руске мањине.

И док Балтик претежно осећа анимозитет према Русији, у централној Азији ситуација је другачија. Највећи део тамошњих држава већ је спремно за чланство у будућој Путиновој Евроазијској економској унији, попут Казахстана, или је земља кандидат попут Киргистана, Таџикистана и Јерменије.

Казахстан је уједно и држава с највећом руском популацијом ван Балтичког региона. С Јерменијом, у којој заправо и нема руске мањине, повезује је то што, поред економских, с Москвом има и јаке војне везе. Казахстанци Русији обезбеђују космодром Бајконур, док је на јерменској територији важна руска база у Ђумрију.

Јерменија је требало, као и Украјина, да прошле јесени потпише јачање веза с ЕУ, али се определила за царинску унију с Русијом. Јерменски такмац Азербејџан такође гаји одличне односе с Русијом.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: