Србија

ПРЕДСЕДНИК ОСТАЈЕ БЕЗ ПОДРШКЕ Напредњаци се одричу Томе?!

Вучићева кандидатура је решење за СНС!

Кандидатура лидера напредњака и премијера Александра Вучића на предстојећим изборима за шефа државе била би једино рационално решење за ту странку, јер је популарност актуелног шефа државе Томислава Николића опала у односу на 2012. годину, што је разлог за аларм у СНС-у, тврде стручњаци за „Ало!”, реагујући на резултате предизборног истраживања које је „Ало!” ексклузивно објавио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, према резултатима истраживања Томислав Николић би могао да рачуна на само 37 одсто подршке у првом кругу избора, док би његова победа у другом кругу била под великим знаком питања, јер би тада имао исте шансе као и, на пример, Вук Јеремић.

С друге стране, резултати овог истраживања нам указују на то да би премијер Александар Вучић, уколико одлучи да се кандидује, однео убедљиву победу на председничким изборима још у првом кругу и тада освојио чак 57 одсто гласова.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да напредњаци не смеју да дозволе себи тај луксуз и да се коцкају са подршком кандидатури Томислава Николића.

– Када се погледају овакви резултати истраживања, јасно је да је једино рационално решење за СНС то да не подрже Томислава Николића и да кандидују Александра Вучића, чија се победа ниједног секунда не доводи у питање. Напредњаци себи не смеју себи да дозволе тај луксуз да изгубе у другом кругу председничких избора – каже он за „Ало!”.

Вучићеву победу на изборима за шефа државе у Србији не доводи у питање ни политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

– Мислим да би Вучић био још јачи са кампањом, можда би Шешељ ишао горе. Од почетка није извесно да ће Николић да победи и зато је та прича о Вучићевој кандидатури смислена. То мени није нереално, јер је Вучић најпопуларнији политичар и сигурно да би и у председничкој трци био први – рекао је он за „Ало!”, додавши да га не чуди много резултат Томислава Николића.

– Он је све време био у Вучићевој сенци, подржао је све што ради Влада и ако би пратили свих пет година његовог мандата, запамтили би само да је дао оставку на месту председника СНС-а. Ништа аутентично није спровео као председник. Давао је подршку, био је мање наметљив него Борис Тадић, али да бисте задржали популарност, морате да будете активнији чинилац у политици. Николић је био суочен са негативном кампањом у медијима и од стране опозиције, тако да је пад његове популарности у односу на 2012. очекиван. Тих 38 одсто је велика непознаница за политички живот у Србији и нека врста стрепње за напредњаке – навео је Вук Станковић.

Јоксимовић: Вучић је веома популаран

Партије треба да имају свог кандидата за председника Србије, јер онда грађани знају за какву политику гласају и шта могу да очекују од председника, изјавила је Јадранка Јоксимовић, функционерка СНС-а и министарка.

„Вучић је човек који много ради. И када се не слажем с њим, ја поштујем то што ради, наравно да се човек бави свиме и да има велику популарност, али да ли је то разлог да се кандидује, то се мери тиме шта може да уради председник Владе, а шта председник”, казала је објаснивши да је за велике резултате потребна синергија између председника и премијера, а да не могу да постоје „кочничари”.

„Не може да буде на власти неко ко се не би потпуно слагао са реформама. Мислим да због тога Вучић има дилему”, рекла је она.

Крстић: Николић је потцењен!

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић сматра, с друге стране, да истраживања потцењују Николића.

– Истраживања јавног мњења свакако су важан фактор при доношењу одлуке о кандидату, али не смеју бити једини и пресудни. Мислим да сва истраживања потцењују Николића, а ја, који сам радио неколико кампања у којима је Николић био противник, тврдим да је он изузетно јак кандидат и први природни избор гласача. Свако ко га узме олако и потцењивачки, непријатно ће се изненадити када види резултате председничких избора – тврди Крстић.

Извор: Ало.рс