Издвајамо Србија

РЕЧИ ОВОГ СРПСКОГ ХЕРОЈА РАЗБЕСНЕЋЕ СВЕ СРБЕ: А требало би сви да их добро запамтимо!

Његово виђење друштва у Србији примењиво је, на жалост, и данас

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Константин Коча Поповић је био школовани официр и филозоф, истакнути надреалистички песник, књижевник, партизански војсковођа, југословенски дипломата, народни херој и потпредседник Југославије.

Коча је био поручник Шпанске републиканске армије, а потом командант чувене Прве пролетерске бригаде (касније Прве пролетерске дивизије) током народноослободилачке борбе Југославије.

Након рата је био начелник Генералштаба ЈНА, шеф југословенске дипломатије те потпредсједник СФРЈ. Седамдесетих година повлачи се из политичкога и јавног живота услед чистке „либерала“ у Србији.

Његово виђење друштва у Србији, али и власти примењиве су и данас, а ово је само једна од његових великих мисли. Ово је написао у време успона Слобадана Милошевића.

– Башибозлук, багра и брабоњци устали да обнове Душаново царство. Срби су само против онога ко би хтео да их макар мало опамети, а одушевљено кличу свакоме ко их још више заглупљује, уназађује и унесрећује. Жалосно је што су Срби у цивилизацијском и културном погледу остали на нивоу на коме су били пре сто година. Они нису у сукобу са светом, већ са самима собом, враћајући се на шајкачу и опанак из којих су једва изашли. Био сам и остао Србин, али нисам болесна задрибанда и Србенда. Такви су издали и осрамотили српски народ и наругали се његовој славној историји – написао је Коча Поповић.

Извор:Еспресо.рс