Издвајамо Србија

СКАНДАЛ!Изетбеговић хоће да промени име СРПСКОЈ

Лидер СДА Бакир Изетбеговић намерава да поднесе нову апелацију Уставном суду БиХ у вези са обележавањем Дана РС, али и да оспори име Република Српска, пише „ЕуроБлиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, извори блиски политичком Сарајеву тврде да ће Изетбеговић сада покушати да пред Уставним судом БиХ оспори Закон о Дану РС, којим је прописано да се 9. јануар обележава и празнује као секуларни празник, као и да влада РС уређује начин обележавања и празновања Дана Републике.

Да је нова апелација на видику за „ЕуроБлиц“ потврђује и шеф Клуба Бошњака у Већу народа РС Мујо Хаџиомеровић.

„Борићемо се свим средствима против тог закона јер је реч о великој злоупотреби права, поготову што су влади РС дата овлашћења да којекаквим одлукама одређује празновање тог датума“, тврди Хаџиомеровић додавши да желе ново изјашњавање Устава БиХ о том питању.

Он није могао да прецизира у ком року ће бити поднета нова апелација, истичући да су у току „правна усаглашавања“.

Осим Закона о Дану РС, извори „ЕуроБлица“ тврде да би бошњачки члан Председништва могао да пред Уставним судом БиХ оспори и сам назив Република Српска.

Лист, како се наводи, незванично сазнаје да је у Изетбеговићевом оптицају име „Република Срба, Бошњака и Хрвата“.

Истовремено, у владајућој странци у РС — СНСД кажу да су упознати да Изетбеговић припрема „нови удар на РС“ и поручују представницима РС који су у власти на нивоу БиХ да морају бити жустрији према бошњачком лидеру.

Извор: Танјуг