Србија

Србији опет прете: Под лупом уговор са Русима

Београд — Из Енергетске заједнице опет стижу претње Србији, а испитује се легалност гасног уговора Србије и Русије
Овог пута покренут је прелиминарни поступак против наше земље, због споразума о снабдевању природним гасом који су потписале владе Србије и Русије. Тим уговором се, наводно нарушава конкуренција јер је предвиђено да је гас намењен искључиво српском тржишту, пишу Вечерње новости.

На сајту Енергетске заједнице наводи се да је Секретаријат ове организације 12. јануара Србији упутио отворено писмо и тако покренуо процедуру. Наша земља има два месеца да реагује на наводе о неусклађености са прописима Енергетске заједнице и тиме омогући да се у потпуности стекне увид о овом случају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Министарству рударства и енергетике истичу да је отвореним писмом, Секретаријат Енергетске заједнице иницирао прелиминарну процедуру. Циљ овог поступка је да Србија у року од два месеца, реагује на констатацију Секретаријата да један члан у међувладином Споразуму о снабдевању природним гасом, који је потписан са Руском Федерацијом 2012. године, није усаглашен са Уговором о оснивању Енергетске заједнице.

„У сарадњи са свим релевантним институцијама Србије, Министарство енергетике у наведеном року, детаљно ће размотрити наводе и благовремено доставити одговор Секретаријату Енергетске заједнице“, кажу у ресорном министарству.

Србија и друге земље региона се у оквиру Енергетске заједнице постепено прилагођавају енергетским прописима ЕУ и повезују тржишта.

Споразум између Владе Србије и Владе Руске Федерације се односи на снабдевање до максимално пет милијарди кубних метара природног гаса годишње из Русије у Србију од 2012. до 2021. Посао се реализује кроз закључивање уговора између „Газпром“ извоз и „Југоросгаса“. Енергетска заједница посебно истиче члан 4, у ком се наводи да је гас који се испоручује у Србију на основу овог споразума намењен за коришћење на тржишту Србије.

Извор: Novosti.rs