Свет

ТРАМПОВ ПЛАН ЗА ПЛАНЕТУ: Само Америка има морални компас да обликује свет, а ово су наши НАЈВЕЋИ ПРОТИВНИЦИ

Будући амерички државни секретар Рекс Тилерсон појавио се данас пред Сентом, који према процедури даје сагласност за постављање чланова будуће администрације, и том приликом представио правце спољне политике САД за време председника Доналда Трампа

„Врло је једноставно. Ми смо једина глобална светска сила са могућностима и моралним компасом способна да обликује свет“, рекао је Тилерсон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он сматра да је за остварење мира и безбедности у свету 21. века неопходно не само обнављање америчког вођства већ и његово потврђивање.

„Суочавамо се са озбиљним претњама у овом новом окружењу које се развија. Кина се истакла као економска сила на глобалном тржишту и наше интеракције су биле пријатељске али и контрадикторне“, рекао је он.

Тилерсон је говорио и о томе како САД и цео свет треба да се супротставе радикалном исламу, за који каже да то није „нова идеологија“ већ „смртоносно, нелегално изражавање исламске вере пуно мржње“.

„Супарници попут Ирана и Северне Кореје представљају велике претње свету због њиховог одбијања да се прилагоде међународним нормама“, рекао је он.

Говорећи о Русији, Тилерсон је рекао да док она „тражи поштовање и релевантност на глобалној сцени“, њене недавне активности су ипак „занемариле америчке интересе“.

„Морамо добро да сагледамо однос са Русијом. Русија данас шпредставља опасност, али напредак остварења њених циљева није непредвидљив. наши НАТО савезници су у праву што су у стању узбуне због Русије“, рекао је Тилерсон.

Када га је, међутим, конзервативни сенатор Флориде Марко Рубио упитао да ли је руски председник Владимир Путин „ратни злочинац“, Тилерсон је одговорио да „не би употребио тај термин“.

На упорно инсистирање Рубија, који је изнео тврдње о наводним ратним злочинима руских снага у Чеченији и Сирији, Тилерсон је одговорио да су то озбиљне оптужбе и да би му требало више података и доказа за то.

Рубио је питао Тилерсона да ли он прихвата да је Путин убијао дисиденте, на шта му је овај одговорио да је важно имати све информације о томе и да није „вољан да доноси закључке на основу оног што је јавно доступно“.

„Ништа од тога није тајно, господине Тилерсон. Ти људи су мртви“, рекао је Марко Рубио.

Рубио: ““None of this is classified Mr Tillerson. These people are dead.”

Извор: Tanjug.rs/Blic.rs