ТРАМПОВ ПЛАН ЗА ПЛАНЕТУ: Само Америка има морални компас да обликује свет, а ово су наши НАЈВЕЋИ ПРОТИВНИЦИ

Будући амерички државни секретар Рекс Тилерсон појавио се данас пред Сентом, који према процедури даје сагласност за постављање чланова будуће администрације, и том приликом представио правце спољне политике САД за време председника Доналда Трампа

„Врло је једноставно. Ми смо једина глобална светска сила са могућностима и моралним компасом способна да обликује свет“, рекао је Тилерсон.

Он сматра да је за остварење мира и безбедности у свету 21. века неопходно не само обнављање америчког вођства већ и његово потврђивање.

„Суочавамо се са озбиљним претњама у овом новом окружењу које се развија. Кина се истакла као економска сила на глобалном тржишту и наше интеракције су биле пријатељске али и контрадикторне“, рекао је он.

Тилерсон је говорио и о томе како САД и цео свет треба да се супротставе радикалном исламу, за који каже да то није „нова идеологија“ већ „смртоносно, нелегално изражавање исламске вере пуно мржње“.

„Супарници попут Ирана и Северне Кореје представљају велике претње свету због њиховог одбијања да се прилагоде међународним нормама“, рекао је он.

Говорећи о Русији, Тилерсон је рекао да док она „тражи поштовање и релевантност на глобалној сцени“, њене недавне активности су ипак „занемариле америчке интересе“.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: