Здравље Издвајамо

Цимет и жалфија заједно, јачи од сваке хемије: Ова 3 рецепта треба заувек да чувате за целу породицу!

Зашто да умре човек којем у врту расте ова жалфија? Ово питање постављао је Хипократ још одавно

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зиму би многи од нас најрадије преспавали попут медведа, јер са њом увек дође и сезона грипа, прехлада, вироза и разних упала.

Тада су и лекарске ординације пуне пацијената, а можда је боље пре него што и сами тамо пођете да испробате неке лекове наших бака којима су столећима терале болест из куће.

Наиме, једна од намирница које свакодневно користимо при кувању већ је вековима и лек за низ болести.

„Зашто да умре човек којем у врту расте жалфија?”, питао се Хипократ спомињући биљку која се такође хиљадама година користи као антибиотик.

Жалфија (Салвиа оффициналис) посебно је добра за грло, инфекције дисајних путева, као и инфекције у устима. Корисна је и за желудачне инфекције и проблеме у цревима, а помаже и при смањењу температуре, грознице и болова у телу који се јављају на почетку прехладе и грипа.

Арапи су, као и Кинези и Римљани, веровали да је жалфија кључ дугог живота. Има антибактеријска, антифунгална и антивирусна својства.

Са друге стране, научно је доказано да цимет може да убије већину бактерија, чак и оне отпорне на стандардне антибиотике, а помаже и против Ешерихије коли. Само кашичица цимета, показало је истраживање, убија 99,5 одсто тих бактерија за три дана на собној температури.

Зато не би било лоше да испробате бар неки од ових рецепата!

Ракија од жалфије

Око 250 г листића жалфије потопите у 1,5 литар ракије, најбоље лозоваче. Оставите да остоји три недеље, процедите и помешајте са 1,5 кг неутралног меда од багрема. Преспите у стаклене флаше и оставите да стоји још три недеље. Повремено промућкајте, а кад истекне то време, сваког дана пијте по мало.

Тинктура од жалфије за превенцију болести

У децилитар 70-процентног етилног алкохола ставите 20 грама уситњених жалфијиних листића. Оставите да стоји на топлом месец дана. Процедите и преспите у бочицу. По 10 до 15 капи тинктуре додајте у мало воде, сока или чаја три пута дневно. Забрањено је за труднице и децу!

Жалфија и цимет против бронхитиса

Растопите две кашике шећера, па прелијте са пола литре млека, као када правите препечено млеко. Кад прокува, скините са ватре и додајте кашичицу уситњене жалфије и пола кашичице цимета. Оставите да одстоји десет минута, па процедите и пијте три пута у току дана.

Извор:Стил/24сата.хр