Тужба против Вучића због Савамале

Грађанин Драган Марић поднео је Вишем суду у Београду тужбу против председника Владе Србије Александра Вучића због случаја Савамала, сазнаје Данас.

Како се наводи у тужби, у коју је наш лист имао увид, премијер Вучић је неколико пута обмануо јавност у Србији да су у Савамали срушене „три илегалне бараке“. Како се даље указује, нису срушене „три илегалне бараке“, већ легални зидани објекти од којих је један власништво фирме Искра д.о.о. Београд, Херцеговачка 4-6, површине 1.057 м2.

„Сравнили су са земљом и у пепео претворили једну од највећих цивилизацијских тековина и светиња: легалну приватну имовину својих грађана“, истиче Марић у тужби и указује да је кривична пријава фирме Искра д.о.о., поднета 25. априла 2016. Вишем јавном тужилаштву у Београду, доказ да три илегалне бараке представљају лаж председника владе, „јер из исте проистиче да објекти те фирме нису илегалне бараке, већ зидани и легални објекти, укупне површине 1.057 м2“.

Марић у тужби тражи да му се због премијерових неистина исплати износ од 20 милиона динара на име накнаде нематеријалне штете, због претрпљених душевних болова и повреде достојанства. Иначе, Марић објашњава да се овај концепт тужбе први пут догађа у историји српског правосуђа.

„Председник Владе лаж упућену народу није извршио као политичар, већ као изабрани представник народа, коме су Устав и закони Републике Србије поверили да буде носилац јавног овлашћења и да буде председник Владе Републике Србије. Председник Владе Републике Србије, са положеном заклетвом пред посланицима Народне скупштине, као изабрани представник народа, нема право да лаже народ, и мене као тужиоца, јавно рекавши да су у Савамали срушене три илегалне бараке. Председник Владе прекршио је Устав и законе Републике Србије и погазио дату заклетву као изабрани представник народа. Дужан је да говори истину, и само истину“, наводи се у Марићевој тужби.

Како се додаје, председник Владе извршио је директан притисак на органе судске и извршне власти, посебно тужилаштва, полиције и града Београда, са отвореним позивом да не поштују основне постулате владавине права, у циљу заштите свих оних који су у изборној ноћи срушили правни поредак Србије и извршили тихи државни пуч. Марић истиче да је Вучић урушио углед народа и државу Србију у свету.

„Доказ је осуда Европске уније и бројних страних званичника овог разбојничког чина. Председник владе тешко је злоупотребио од народа поверено му овлашћење и случај Савамала искористио за покушај политичке одбране неодбрањивог, величао политичке вредности странке којој припада, у већ започетој изборној кампањи и, што је најгоре, ставио се у отворену заштиту пучиста и разбојника“, пише Марић у тужби.

У тужби се, такође, истиче да је Вучић извргао јавном руглу све заговорнике владавине права, назвавши их, на најпогрднији и најувредљивији начин, страним плаћеницима.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: