Издвајамо Православље

У сусрет Малом Божићу: Жене, ово морате да спремите на дан Светог Василија Великог!(ВИДЕО)

Могу бити и слане и слатке, али једно им је заједничко: месе се са много љубави и једу топле на Мали Божић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Мали Божић којим 14. јануара почиње и Нова година по јулијанском календару слави се Свети Василије Велики, а на тај дан домаћице месе василице да обрадују своје укућане и прве комшије, како би цела година прошла у складу и пријатељству.

Василице се традиционално припремају на дан 1. јануара по јулијанском, односно 14. јануара по грегоријанском календару. На тај дан се упокојио и архиепископ Свети Василије, називан пчелом цркве Христове, која носи мед вернима и својом жаоком боде јеретике – безбожнике.

Могу бити и слане и слатке, али једно им је заједничко: месе се са много љубави и једу топле на Мали Божић! У Србији се колачи названи василице спремају од киселог или лиснатог теста, а и једни и други се преливају медом. Такође, василица је и назив за проју која се у неким крајевима служи на Мали Божић, с тим што се и она украшава на посебан начин.

Слатке василице се шарају тако што се неколико струкова сламе увежу у снопић црвеним концем па се онда врховима боцка тесто и то тако да се рупице формирају облик крста. За проју-василицу, домаћица припреми шупље гранчице зове, веже их у сноп па њиме извади кружиће теста који се касније дају стоци да буде напредна и здрава целе године.

Многе домаћице припремају василицу као и божићну чесницу – према старом рецепту за домаћи хлеб.

Василица од пројиног брашна

Састојци: 3 шољице пројиног брашна, 3 шољице пшеничног брашна, 3 јаја, 2 шољице уља, 1 прашак за пециво, кашичица соли, 3 шољице киселе воде.

Припрема: Умутите јаја, додајте воду и уље, па полако додајте измешаном брашну са прашком за пециво. Пеците у подмазаном плеху на око 200 Ц.

Василице са медом

Састојци: 800 гр брашна, 200 г масти, 40 г свежег квасца, 1 кашичица соли, 1 кашика шећера, млака вода, мед.

Припрема: Измешајте брашно и маст па полако додајте ускисли квасац и со, умесите меко тесто и поделите га на мање лопте. Оставите да тесто нарасте па сваку лопту развите у мању лепињу. Једну лепињу развијте оклагијом и исеците на траке које ћете користити за украс.

Остале лепиње преклопите на средини, формирајте их у облик хлепчића и украсите увијеном траком. Василице ставите у подмазани плех посут брашном и оставите да нарастају још десетак минута. Пеците на температури 200 Ц, послужите топле и преливене медом. У неким крајевима се василице пеку у облику обичних округлих лепиња, а постоји и обичај да се ишарају врхом сламчица везаних у сноп црвеним концем.

Извор: Лепа&Срећна/Србија Јавља