ЗАБОРАВЉЕНА СРПСКА ИСТОРИЈА: Ево ко су биле ДЕЛИЈЕ…

Док су средњовековни турнири у земљама као што су Енглеска или Француска ушли у легенде, а мегданџије које су на њима освајале славу постали саставни део песама и митова, код нас се о њима скоро ништа не зна. Зато и не чуди што су у заборав отишли и заточници – српски витезови!

Ту се скупи свако ко за себе мисли да нешто вреди, а чак и они који немају бог зна шта похитају како не би пропустили догађај. Заиста, и велможе и кметови никада нису пропуштали да виде добру битку, а турнири су били најбоље место за то. Обично би се нашла и нека дама за чију част се требало борити па је прави „средњовековни спектакл” био загарантован!

Само, радња ове приче није смештена, како би се то можда могло очекивати, у Енглеску или Француску. Овај турнир одигравао се у Србији!

О свакодневном животу у средњем веку на овим просторима се веома мало зна. Док су турнири у земљама Западне Европе ушли у легенде, а мегданџије које су на њима освајале славу постали саставни део песама и митова, код нас скоро да и нема писаних трагова.

Зато и не чуди што су у заборав отишли и заточници – српски средњовековни витезови.

Заточници су били посебни витезови који су се борили за славу. Њих није занимало ни богатство, ни политики циљеви, ни за кога, а ни због чега се боре. Они су желели само да докажу да су најбољи – прича за Дневно.рс Александар Тешић, књижевник и један од првих који су проговорили о овом делу српске традиције.

Иако многима термин може звучати потпуно ново, реч је о традицији старој најмање 6 векова!

Најкраће, заточници су били српски самураји! Не само да су делили исти историјски период већ их је било широм света. У Немачкој су се звали Ритери, у Енглеској Чемпиони (одатле израз „шампион“), у Француској Шевалије Блан – бели витез, у Шпанији Кампеадор…

Ипак, назив који су ови српски заточници добили у Турској многима је и данас познат.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: