Здравље

Ако пијете антибиотик овако, у великом сте ризику: Стручњаци упозоравају!

Foto:pixabay.com

Aко више немате симптоме, морате да попијете целу туру антибиотика коју вам је лекар преписао – овако гласи стандардни савет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доктори дају овај савет јер се сматра да прерани престанак узимања лека води ка резистенцији на антибиотике. Ако се бактерије потпуно не униште, болест може да се врати и јача него пре, па ће вам требати много више антибиотка да је победите.

Али, неки стручњаци противе се том савету, пише Мен’с Хеалтх. У последњем извештају кампање о свесности узимања антибиотика припремљеног за Светску здравствену организацију, научници истичу да постоји аргумент за престанак узимања антибиотика ако су знакови и симптоми инфекције нестали, иако вам је остало још капсула које би требало да попијете.

Излагање антибиотицима чини бактерије отпорнима

Наставак узимања целе туре антибиотика може да нас изложи већем ризику да настане алергијска реакција, оштећење бубрега, оштећење антитела или проблеми са јетром, каже доктор Луис Рајс са Универзитета Браун

Излагање антибиотицима је оно што бактерије чини отпорним“, каже Рајс. Kада настављате, заправо непотребно, да пијете лек, а инфекција је већ прошла, дајете бактерији више времена да схвати како да га избегне, а то у будућности ствара отпорност на антибиотике.

„Што се дуже даје антибиотик, то је вероватније да ће почети да доминира резистентна бактерија, у првом реду у пробавном тракту и на кожи“, каже др Рајс.

Kада се то догоди, резистентна бактерија ће почети да се шири, нарочито у болницама где има и других људи који пију антибиотике и веројатно имају угрожен имунитет.

Ипак, неким инфекцијама је потребна пуна доза антибиотика. То никако не значи да треба да престанете да пијете лек оног часа чим почнете да се боље осећате. Постоје инфекције попут стрептококне упала грла, легионарске болести и туберкулозе, за чије лечење је неопходна пуна доза антибиотика. За друге болести, морате да се консултујете са лекаром.

Уопштено, ако се осећате боље, то сугерише да ваш имуни систем има контролу над болешћу. Наравно, сваки случај је јединствен и нема третмана који би баш за свакога био исти.

 

Извор:  telegram.hr

Фото: Pixabay.com