Србија

„Ако смо се договорили, зашто је Тачи изиграо Вучића?“

Фото: Јутјуб
Брисел — Председник Томислав Николић изјавио је у Бриселу пред нову рунду преговора са Приштином да Србија брани територије и право на суверенитет многих држава.
„Ако је састанак прошле недеље искоришћен да седнемо за исти сто, што се одавно није десило… Уколико желе решење неко треба да покрене питање за решење. Спремни смо и разговарамо када та решења могу да помогну да сви грађани, првенствено Срби, живе сигурније на Косову и Метохији“, рекао је Николић гостујући у Дневнику РТС.

Како каже, ипак постоје питања о којима не може да се разговара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нико не гаји више оптимизма у ЕУ и Приштини да бисмо могли да разговарамо о ономе што је битно за њих, такозваној независности Косова. Албанци и Могеринијева желе да покрену и питање правосудног система, да се врате на мост у Северној Митровици, да ли то може да опстане или не… Ми инсистирамо на Заједници српских општина, то је наша тема“, истиче председник Србије.

Према његовим речима, „договорили смо нешто, нико ништа не преузима иако знају да то што смо договорили је под ингеренцијама које држава може да препусти Приштини.

„Све даље је клизав лед по којем Србија не жели да иде“, наглашава Николић.

Осим тога, Николић је навео да је свет подељен по питању независности Косова.

„Када погледате колико је људи на нашој страни, колико је великих земаља на нашој страни, онда схватите да бисмо било каквим попуштањем угрозили наш народ и територију, али и оне који чекају да виде како ће ово да се заврши. Србија је држава која брани територије многих држава, право многих народа и понос, слободу на оно што се зове суверенитет“, навео је председник Николић.

Представници Београда и Приштине састају се у Бриселу други пут у недељу дана након пораста тензије због воза који је из Београда требало да иде за Косовску Митровицу и запаљивих изјава.

Састанак са Могеринијевом прво су имали представници Приштине и тај сусрет трајао је око пола сата, да би се потом представници Београда око 20.30 састали са њом. За 21.00 сат заказана је заједничка радна вечера три стране.

Делегацију Србије чине премијер Вучић и председник Николић, а са приштинске стране у Бриселу су председник Хашим Тачи и премијер Иса Мустафа.

Николић наводи да је Заједница српских општина договорена и обострано прихваћена и да је сада треба реализовати, али да је Приштина у све то „олако ушла“.

Председник је такође истакао да су разговори у Бриселу тешки и да улазе у фазу “када је све теже доносити било какву заједничку одлуку“.

„Примакли смо се томе да би све следеће што дамо био огроман губитак за Србију и алиби некима кој иби да кажу да смо сагласни са такозваном независношћу Косова“, каже председник Николић. Николић је навео и да се косовски председник Хашим Тачи после прошлог састанка није држао договореног.

„Госпођа Могерини није рекла да се Тачи није држао договора. Ако смо се договорили, онда он није требало да изигра Вучића који је наступао пре њега. Тачи не жели или не сме да одржи реч“, рекао је Николић.

Извор: B92.net