Занимљивости Издвајамо Свет

Ако хоћете да дете добро учи, морате се овако понашати: Ово је 12 савета које је дао чувени руски психолог

Пубертет је најтежи период у животу вашег детета, то је време сложених психичких и физичких измена

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михаил Лабковски, популарни руски психолог, поручује родитељима како изабрати школу, треба ли расправљати с учитељима и у ком тренутку дете стварно треба оставити на миру. Ако не желите да дозволите да школа сломи ваше дете, ових 12 савета ће вам бити од велике помоћи.

1. Пре школе децу не треба оптерећивати. До 6-7 година мозак детета физиолошки није спреман да прима велики обим информација. Ви ћете изгубити новац, а дете – детињство.

2. Немојте за ђака првака тражити „јаку школу“. У нижим разредима за дете је најважније да постигне психолошки комфор. Зато одаберите нормалну школу, близу куће. Дете неће трошити време и снагу на одлазак и повратак, и лакше ће му бити да гради односе са другарима из одељења ако живе у комшилуку.

3. Прва учитељица не треба да буде строга него добра. Потребна вам је адекватна учитељица која воли децу и ради у школи јер воли тај посао. Зато идите у пролеће у оближњу школу и распитајте се код родитеља четвртака.

4. Школа је одговорност вашег детета а не ваша. Можете узети одмор прве две недеље на почетку првог разреда, а онда се договорите с дететом: „Мене твоја школа не узнемирава, а ја нећу узнемиравати тебе.“

5. Престаните да запиткујете шта је било на сваком часу и да претерано реагујете на оцене. Нека тема школе постане табу. Ако дете жели да разговара о школи, разговарајте; ако не жели – не треба му клештима извлачити речи из уста.

6. Домаћи не треба радити с дететом, школску торбу му не треба спремати, да ли је нешто заборавило, не треба ви да водите рачуна. Мислите мало на себе – то дете требало би да вас припази у старости. А ако ви све радите уместо њега, то у будућности неће бити мали проблем.

7. Наравно да свом детету можете помоћи. Али дете прв треба да пита: „Мама, ја ово не разумем?“ А не да ви мало-мало па прилазите и питате да ли је све у реду. Ако дете не пита ништа, значи да је све у реду.

8. Ако учитељ не воли ваше дете, проблем се мора решавати. Пробајте да прво разговарате с учитељем, затим с директором, ако нема вајде – идите даље. Можете га пребацити у друго одељење па чак и школу. Ни у ком случају дете не треба остављати у стању дугог перманентног стреса.

9. Пубертет је најтежи период у животу вашег детета. Почиње између 12. и 14. и траје до 15-16. године. То је време сложених психичких и физичким измена. Управо у то доба деца полажу пријемне испите. Дете може лошије учити, од одликаша постати тројкаш. Ако не желите конфликте и теже проблеме, укључујући и покушаје самоубиства – оставите дете на миру. Ваш задатак је да то време прође што мирније и што брже да би се кошмар завршио.

10. Не треба долазити у отворен конфликт са школом – врло вероватно ћете изгубити битку. Када вас позову на разговор и буду причали о јакој школи, сложеном програму и потреби да се позабавите дететом – не супротстављајте се. И наставите да радите по своме.

11. Није неопходно специјално развијати дететове таленте ако то дете не жели. Таленат треба да пружа радост, а не да се искоришћава. Не треба се напрезати, тражити педагоге не би ли неко дао одговор на питање „шта чучи у њему?“ Најћешће не чучи ништа посебно и у томе нема ничег трагичног.

12. Најважније је да научите да своје дете прихватате не очекујући од њега ништа. Није важно како учи, волите га онакво какво јесте и шта год да ради. Да, кад имадне 15, биће теже него кад му је било пет. Дијете не треба да у вама изазива некакво одбијање. Али да би било тако, треба прво да заволите себе.

Извор:Телеграф.рс/Извор: Детињарије.цом