Свет

АМЕРИКА И НАТО КУКАЈУ: „У целој Европи, само нас Срби и Руси виде као претњу!“

Србија и Русија су једине државе на истоку Европе чији грађани у знатној већини виде НАТО као претњу, показује истраживање америчког „Галупа“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је објављено, БиХ, Бугарска, Грчка имају највише оних за које НАТО није ни „претња“, ни „заштита“.

Слична ситуација је у Црној Гори, где је и даље више оних који сматрају да НАТО прети, а не штити (29 одсто према 21 одсто, уз већину, 35 одсто неутралних), док све остале државе на истоку континента у Алијанси виде заштитника.

Истраживање показује да у Србији тек шест одсто људи верује да НАТО штити државу, док 64 одсто сматра да јој прети, уз 19 одсто оних који су на неутралној позицији. У Русији је ситуација још драстичнија – 67 одсто види претњу од АЛијансе, а три одсто заштиту, уз 20 одсто неутралних.

Истраживање показује да је став о „заштитницима“ најзаступљенији на територији Косова, где чак 90 одсто анкетираних грађана сматра да је НАТО заштитник Косова, тек три одсто види Алијансу као претњу, а ни за један од одговора није се определило њих шест одсто.

Следе Албанија (70 – 3 – 22), Пољска (62 – 8 -22), Литванија (57 – 13 – 25) и Естонија (52 – 17 – 26).

На шестом месту је Хрватска са 52 одсто оних који у НАТО виде заштиту и 17 одсто оних који виде „претњу“, док у Румунији половина грађана сматра да је НАТО штити, а тек осам одсто да јој прети.

Иако НАТО има испод педесет одсто таквог става у Мађарској, Летонији, Чешкој, Македонији и Совачкој, у тим земљама је удео оних који Алијансу виде као претњу испод 20 одсто.

 

Извор: B92.net