Издвајамо Свет

БИЛЕ ДА ЛИ ПЛАЧЕШ ЗА СРПСКИМ ЖРТВАМА? Албанац клекнуо пред Клинтона и захвалио му за свој живот, он је заплакао…

Бил Клинтон (фото:Јутјуб)

Бивши амерички предсједник Бил Клинтон и његова жена Хилари, бивша сенаторица и државна тајница САД-а, ручали су у једном њујоршком ресторану кад је њихов оброк прекинуо емотивни конобар, јавља Политико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, док су Бил и Хилари благовали димљеног лососа и бранцина, пред Била је клекнуо конобар поријеклом из Косова и захвалио му што је спасио његов живот кад је био тинејџер. Бившег предсједника његов гест је толико погодио да је зграбио мушкарца за руке и расплакао се од ганућа.

– Господине, желим вам захвалити. Да није било вас, данас не бих био жив – рекао је конобар и потом бившем предсједнику и првој дами испричао своју животну причу. Кад му је било 16 година живио је на Косову, управо у тренутку рата крајем деведесетих година. Његов отац и други чланови обитељи били су мучени тијеком сукоба па су сви побјегли у планине, испричао је овај конобар. Живот им је спасила интервенција НАТО-а која је окренула тијек рата на Косову, а убрзо након тога наш је конобар отишао у САД.

Иначе, већина чланова особља у дотичном ресторану је из Албаније те је Клинтон након вечере неко вријеме провео рукујући се с конобарима, кухарима и осталима људима захвалним на његовој помоћи.

Рат на Косову разбуктао се 1998. године након низа напада припадника ОВК-а на представнике тадашње „југославенске власти“, што је био одговор на десетљећа дискриманиције и прогона од стране државних власти, нарочито оних људи који су се залагали за неовисно Косово. Након иницијалног напада ОВК-а одговор Милошевићевог режима био је бруталан те је у наредним мјесецима погинуло више тисућа људи, највише цивила, а у једном тренутку је готово цијела албанска популација Косова била прогнана из својих домова у највећем етничком чишћењу у Европи од краја Другог свјетског рата.

У ожујку 1999. године, на иницијативу бројних западних вођа, НАТО је почео с бомбардирањем Србије како би присилио Милошевића на узмак, што се три мјесеца касније и догодило. Припадници УН-а су двије године касније утврдили да су снаге Милошевићева режима проводиле систематску кампању терора, који је укључивао силовања, убојства, спаљивање кућа и злостављање цивила. Једнако тако, и припадници ОВК оптужени су за велик број злочина над српском популацијом с Косова.

Према подацима из Косовске књиге сјећања укупно је између сијечња 1998. и 31. просинца 2000. године на Косову убијено или нестало 13.517 особа, што цивила, што војника. Од цивилних жртава убијено је или нестало 8661 косовских Албанаца, 1797 Срба, и 447 Рома, Бошњака и осталих. Осталих 2612 убијених особа су били припадници војних или паравојних снага једне или друге стране.

Према подацима Хуман Ригхт Wатцха од посљедица бомбардирања НАТО-а погинуло је између 489 и 528 цивила, од чега више од половице на Косову.

Читајући овај текст, постаје очигледно да Хрвати имају потребу да бившег председника СРЈ Слободана Милошевића и после смрти називају диктатором, те да се нису сетили да напишу колико Срба је страдало од терористичке организације ОВК. Ни помен о стравичним злочинима у „Жутој кући“, најбитније им је написати како су Срби за све криви.

Да ли Бил Клинтон плаче за српским жртвама?

 

Извор: Jutarnji.hr/Србија јавља