Издвајамо Свет

ВЕЛИКУ ЗАХВАЛНОСТ ДУГУЈЕМО ВИТАЛИЈУ ЧУРКИНУ: Његовом заслугом Срби нису проглашени геноцидном нацијом

Виталиј Чуркин, који је у понедељак изненада преминуо у Њујорку, словио је за искусног дипломату који је током своје последње дужности – шефа руске Мисије при УН – оштро улазио у вербалне сукобе са, пре свега, америчким колегама о кључним светским питањима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Истакнути руски дипломата преминуо је док је био на радном месту – наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

Заменик амбасадора Владимир Сафронков рекао је за агенцију Асошиејтед прес да је Чуркину позлило у канцеларији у УН, након чега је пребачен у болницу, где је преминуо.

Узрок смрти није познат.

Српска јавност памтиће га као политичара који је на седницама Савета безбедности УН оштро критиковао институције у Приштини због положаја Срба и не Албанаца на Косову, не либећи се да стане на страну Србије.

Учествовао је као специјални представник председника Русије на преговорима о бившој Југославији.

Чуркин се родио 21. фебруара 1952. у Москви, а дипломатску каријеру је започео 1974. године.

Дипломирао је на Московском институту за спољне послове 1974. и ту је почео да ради, а докторирао је историју на Дипломатској академији Совјетског савеза 1981. године.

Између осталог, био је директор Одсека за информисање Министарства за спољне послове Совјетског Савеза и Русије, а такође је био представник руског Министарства спољних послова и заменик министра спољних послова Русије од 1992. до 1994. године.

Био је представник за штампу некадашњег министра спољних послова СССР Едуарда Шеварнандзеа, амбасадор у Чилеу, Белгији, Канади, као и представник Русије при НАТО.

Од 1992 – 1994. је био заменик некадашњег шефа дипломатије Русије Андреја Козирјева.

Тада је био и специјални представник председника Руске Федерације на преговорима о Југославији.

Од 8. априла 2006. обављао је дужност амбасадора Русије при УН, заменивши на том месту Андреја Денисова.

Када је Србија оптужена за геноцид у Сребреници од стране Међународног суда правде, Чуркин је дао вето у име Русије на Савету безбедности УН. Многе земље осудиле су овај чин, као и „Амнести интернернешнал“.

Чуркин је преминуо само један дан пре свог 65. рођендана.

 

Извор: rs.sputniknews.com/Tanjug