Здравље Издвајамо

Витамин Ц одваја ћелије рака и уништава их: Али само ако се узме на овај начин!

Већа студија се нада да ће утврдити да витамин Ц, у комбинацији са другим третманима за рак, заправо може повећати преживљавање пацијената оболелих од карцинома

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када се узима орално, велике количине витамина Ц излучују се или остају неискоришћене у организму. Насупрот томе, интравенско убацивање витамина Ц у крв ефикасније је 100 до 500 пута у односу на оралну употребу, тврде стручњаци.

Ово би могло да објасни зашто многа клиничка испитивања повезаности витамина Ц и рака, од којих се већина ослањала на оралну примену, нису успела да подрже резултате који су добијени у лабораторијским испитивањима.

Најновија студија на ову тему, коју су спровели научници са Универзитетау Ајови у САД, указује на то да потенцијал витамина Ц у борби против канцера не долази из својих антиоксидативних способности, као што се то раније претпостављало.

Напротив, витамин Ц генерише слободне радикале који раздвајају ћелије рака, остављајући здраве ћелије потпуно неоштећене.

Циљање слабости малигних ћелија

У једном претходном истраживању, исти научници открили су да високе дозе витамина Ц селективно убијају ћелије рака у лабораторијским огледима са мишевима и то када се витамин Ц убризга интравенски.

У новој студији, они су покушали да открију узроке који стоје иза овог ефекта. Утврдили су да се у телу витамин Ц брзо разграђује, производећи слободни радикал хидроген пероксид као нуспродукт.

Ово је парадоксални ефекат, јер су слободни радикали једињења која оштећују ДНК, а које антиоксиданси као што је витамин Ц, уклањају из организма.

Истраживачи су даље открили да здраве ћелије имају одбрамбене механизме који им лако дозвољавају да се одупру оксидативним ефектима водоник пероксида.

“У овом раду смо показали да су ћелије рака много мање ефикасне у уклањању водоник пероксида од нормалних ћелија. Тако су ћелије рака склоније оштећењима и смрти када су под утицајем високог нивоа водоник пероксида. Ово објашњава како веома велика количина витамина Ц која се користи у нашим клиничким испитивањима не утиче на нормално ткиво, али може да уништи туморско ткиво”, каже главни истраживач Гари Бутнер.

Третман високом дозом витамина Ц без споредних ефеката

Истраживачи су открили да здраве ћелије користе различите механизме како би уклониле водоник пероксид и да је један од примарних механизама ензим каталаза. Они су утврдили да нижа активност каталазе у ћелијама производи више штете за њих него изложеност водоник пероксидом.

„Наши резултати показују да карцином под нижим дејством каталазе највише одговара високој дози витамина Ц, док канцер са релативно високим нивоом каталазе показује слабије резултате“, рекао је Бутнер.

Научници планирају да будућа истраживања посвете начинима за мерење нивоа каталазе тумора и тестирају ову хипотезу даље.

Оно што је такође важно, јесте да су они спровели клиничка испитивања интравенским коришћењем високе дозе витамина Ц код пацијената са раком панкреаса и плућа.

Раније, неке мање студије утврдиле су да овај третман има ограничене споредне ефекте и може побољшати резултате код пацијената. Већа студија се нада да ће утврдити да витамин Ц, у комбинацији са другим третманима за рак, заправо може повећати преживљавање пацијената оболелих од карцинома.

Извор:БастаБалкана.цом