Србија

Вучић: „Нека нова турбулентна времена су пред нама“

Пред Србијом су нова турбулентна времена, многи једва чекају да Србију уруше и да је дестабилизују, а ми им поручујемо да ћемо Србију чувати и сачувати, поручио је премијер Александар Вучић из Врбаса.
Премијер Вучић је данас у Врбасу поводом радова на реконструкцији школе „Петар Петровић Његош“, а у разговору са грађанима, који су га дочекали, рекао да нико не сме и не може ни да помисли да ће нашу земљу дестабилизовати или урушити.
„Нека нова турбулентна времена су пред нама, Бошњаци траже ревизију пресуде МСП за геноцид, Хашим Тачи тражи улазак у Унеско и Савет Европе, а многи у Србији једна чекају било какву нестабилност не би ли Србија ослабила….“, рекао је Вучић.

„Поручујем им да ћемо Србију чувати и сачувати“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, у Врбас је дошао, каже, због реконструкције школе, која је важна као и свака београдска школа, и треба да има исте, ако не и боље услове за наставу.

„Мора да се води рачуна о читавој Србији и сваком њеном појединцу и посебно о будућности деце“, приметио је председник српске владе.

Премијер је у том смислу навео да су јавне финансије стабилизоване, да Србија нема мањак у буџету, да не задужујемо нашу децу, и да мало по мало поправљамо животни стандард, а свако зна да долази боље време.

„Ми не лажемо грађане, као што то други раде у кампањи, неки су се већ осетили силним и моћним, али ми нећемо да устукнемо и уплашимо се“, рекао је Вучић.

„Нисам се нимало уплашио, а нисте ни ви и борићемо се свим срцем, свом снагом за нормалну и пристојну Србију“, додао је.

Како је рекао, могу да имају новца колико хоће, могу да троше колико хоће, али своје жеље неће моћи да испуне.

„Ви сте они који знате шта је то независност и суверенитет једне земље“, рекао је Вучић и додао да је Србија данас политички независна земља и нико нам „не кроји капу“.

„Нема тог амбасадора који ће рећи – ‘мора Србија да то уради или мора ово да уради…’ Србија мора да ради само оно што њен народ хоће и руководство које је изабрала“, подвукао је Вучић.

Он је додао да Србија јесте на путу ка ЕУ, али и да је једина европска земља која није увела санкције Русији, нити ће то учинити.

„Ревизија тужбе нас удаљава од помирења“

Вучић је изјавио да ревизија тужбе за геноцид против Србије није добра за ситуацију у региону, и да нас удаљава од помирења и већег разумевања, у које је Србија уложила много енергије, а верује да одговор неће бити на штету наше земље.

Вучић је новинарима у Врбасу рекао да су појединци доносили одређене одлуке због својих унутрашњих политичких потреба, али да ће Србија на професионалан и одговоран начин одговорити на било какве захтеве, те да му се чини да ће добити непромењени одговор који свакако није штетан за нас.

„Али, цео овај процес нас удаљава од убрзавања помирења и већег разумевања, а много енергије смо у то уложили“, рекао је Вучић и додао да ће се најкасније у среду срести и са представницима Србије из Босне и Херцеговине јер жели да чује мишљење свих њих.

Вучић је рекао да је очигледно да су пред регионом турбулентна политичка времена за која Србија није одговорна, нити их је на било који начин изазвала нити им је допринела, будући да ништа лоше није урадила.

„Ревизија тужбе за геноцид против Срибје је нешто што представља тешку ситуацију за Србију“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је Србија уложила много енергије и труда у очување мира и стабилности.

„Не мислим да је сама намера, а не улазим у то да ли је то формално правно исправно или не, о томе ће говорити представници БиХ и РС, не мислим да је то добро за ситуацију у региону јер показујете да желите да и даље говорите о прошлости, а мање о будућности“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија остати отворена за разговор, те оценио да цела ситуација говори колико је он био у праву када је инсистирао на успостављању дубљег дијалога између Срба и Бошњака.

„Сви смо научили шта воле да чују Американци или Европљани, али нисмо разговарали измејду себе, нисмо ушли у ципеле једни другима и покушали да схватимо туђе муке и проблеме“, рекао је Вучић.

„Предстоји велика битка против уласка Приштине у Унеско“

Премијер Вучић очекује на јесен велику битку против уласка Приштине у Унеско, али верује да ћемо још једном однети победу.

Кад је реч о покушају Приштине да обезбеди чланство у Савету Европе, то је, каже премијер, мало дужи процес, а шансе Београда да то оспори су мање, него у случају Унеска.

„Што се тиче Унеска, предузећемо све што можемо у складу са нашим моћима и могућностима. Немојте да сметнете са ума да ће директно против нас бити не само Албанци из Приштине, већ и неколико моћних земаља, које су коспонзори захтева за улазак Приштине у Унеско“, истакао је Вучић у разговору с новинарима у Врбасу.

„Неће нам бити лако, али верујем да ћемо победити, као што смо победили прошли пут“, рекао је Вучић.

Сматра да није баш добра порука међународној заједници једна врста „страшне слике“ коју шаљу они који су као свој главни обичај створили уринирање по православним храмовима, рушење или скидање крстова са купола православних храмова, а треба да буду ти који треба те храмове да чувају.

„Нама остаје да се цивилизовано и на миран и достојанствен начин супротставимо покушају политичког насиља и то ћемо и да чинимо. Свакако ће бити тешко али верујем да ћемо још једном да однесемо победу“, нагласио је Вучић.

Када је реч о Савету Европе, премијер каже да ту предстоји мало дужи процес, јер су шансе Београда ту мање, будући да је за пријем потребно две трећине.

„Европа је за нас ‘најтежа територија’. Надам се да ће у Европи да воде рачуна о Србији и да не желе да то чине, али ту су наше могућности за делање и деловање много мање“, каже Вучић.

Извор: Tanjug