Здравље Издвајамо

Ево која храна уништава метаболизам: Чим је прогутате, штетни ефекат почиње!

Транс масти су скоро избачене са свих тржишта, али се и данас могу наћи у намазима и разним индустријским пецивима, а могу да изазову поремећај у лучењу инсулина

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Здравља могу да нас коштају не само калорије које гомиламо на тањиру, већ и врста намирница које доминирају на нашем јеловнику, пише Лепа & Срећна.

Није исто да ли поједете зелено поврће и кроз њега унесете у организам 100 калорија или ако те исте калорије „попијете“ кроз неки напитак пун шећера и вештачке ароме.

Које намирнице треба да заувек избаците из фрижидера, јер вам могу оштетити метаболизам чим их поједете?

Заслађена пића

Не само што су слатка, већ су заслађена најгорим могућим заслађивачем за наше здравље – фруктозним сирупом! Ова супстанца налази се често и у брзој храни, а доводи до такозваног метаболичког синдрома!

Транс масти

Транс масти су скоро избачене са свих тржишта, али се и данас могу наћи у намазима и разним индустријским пецивима. Транс масти могу довести до поремећаја у лучењу инсулина и тако успорити метаболизам и допринети гомилању масних наслага, нарочито у пределу стомака.

Бели хлеб

Бели хлеб и други прости угљени хидрати брзо се варе јер нема влакана који би га успорили, али и натерали организам да троши калорије за варење, То моментално обара брзину метаболизма.

Неорганско месо

Говеда која се гаје на фармама добијају велику количину антибиотика, који се кроз месо могу пренети у људски организам. Они штетно делују на „добре“ бактерије у дигестивном тракту и мењају процес прераде хранљивих материја па доприносе бржем гојењу. Зато је увек боље јести месо органски гајених животиња.

Неорганске јабуке

Истраживања су показала да пестициди из неорганског воћа и поврћа уништавају наш метаболизам и утичу на стварање масних наслага. Посебно смо угрожени када једемо јабуке, јер је познато да је јабука воће које се највише прска. Потрудите се да купујете намирнице органског порекла, али свакако их добро оперите пре конзумирања.

Биљно уље

Омега 6 киселине које у свој организам уносимо преко биљног уља могу успорити рад нашег метаболизма и довести до стварања масних наслага. Ове киселине чине да се ниво инсулина у нашем организму промени, што доводи до претварања карбохидрата у масне наслаге, као и до поремећаја лептина, хормона који нашем организму даје знаке ситости. У дијети је најбоље да користимо маслиново уље.

Извор: Лепа&Срећна