Издвајамо

ЗАПАД ПОКРЕНУО ПАКЛЕНИ ПЛАН: Ево како планирају да униште Милорада Додика

Фото: Јутјуб

Извлачење ДНС из владајуће коалиције у РС до следећих општих избора један је од главних циљева Западне дипломатије у БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након прошломесечног увођења санкција председнику Републике Српске Милораду Додику од стране САД, западни обавештајни кругови и дипломатска представништава у БиХ планирају потпуно маргинализовање Додика и СНСД као одлучујућих политичких фактора, тврди „ЕуроБлиц“, позивајући се на своје изворе из дипломатских кругова.

Они тврде да ће наредних дана и месеци почети прво дискретни, а затим и отворени притисци на странку Марка Павића да до избора 2018. иступи из коалиције са СНСД, чиме би, како верују аутори тог плана, после октобра следеће године СНСД остао без било каквог учешћа у власти у РС.

– Стављање Милорада Додика на америчку црну листу представљало је први корак ка потпуном уклањању његове странке и политике из било којег сегмента власти у РС и БиХ.

У западним обавештајно-дипломатским круговима недавно је одлучено да следећи удар на Додика треба да иде преко ДНС, дугогодишњег највернијег коалиционог партнера СНСД, без чије подршке Милорад Додик и његова странка не би могли да формирају владајућу већину у Српској, тврде извори из дипломатских кругова.

Они истичу да је странка Марка Павића оцењена као „погодна“ за ту обавештајно-дипломатску акцију из најмање два разлога: Први је тај што Павићев ДНС, како кажу, већ има прилично дугу историју тињајућих сукоба и несугласица са својим моћнијим коалиционим партнером, док је други разлог, према њиховим речима, то што ДНС нема ниједне мрље у досадашњим односима за западним амбасадама и њиховим представницима у БиХ.

– У јавности се већ дуго спекулише да ће ДНС у једном тренутку сигурно изаћи из коалиције са СНСД. Пре одржавања прошлогодишњих локалних избора потпредседник ДНС Недељко Чубриловић јавно је говорио да је СНСД “довољно урадио да ДНС напусти коалицију”, али да се због одговорности према пословима који су у току коалиција и даље некако одржава. За Запад је изузетно важно и то што се ДНС протеклих година на политичкој сцени у РС и БиХ чврсто позиционирао као партија центра, која изјавама и ставовима својих политичких лидера ниједном није гурнула прст у око међународној заједници – истичу саговорници „ЕуроБлица“.

Са своје стране, председник ДНС Марко Павић је поручио да је прерано говорити о томе да ли ће коалиција са СНСД потрајати до општих избора 2018. године.

– Ми јесмо у коалицији са СНСД, али нисмо истомишљеници, посебно када је реч о економским питањима. Ускоро долазе и наши унутарстраначки избори, па ћемо видети шта и како даље. Далеко је 2018. – поручује Павић.

Да се односи између две највеће владајуће странке у РС налазе пред озбиљним изазовима потврдио је и члан Председништва СНСД Драго Калабић.

– Пред коалицијом су бројни изазови. Мислим да ће предстојеће сређивање стања у јавним предузећима бити први озбиљан испит за будућност односа СНСД и ДНС. Сигурно је да не треба потценити и утицај страног фактора који ће, судећи према досадашњој пракси, покушати да уради све како би ослабио утицај СНСД и растурио коалицију која успешно руководи Српском. Могуће је да ће неко са стране настојати да искористи тињајуће проблеме између наших странака и покушати да их доведе до експлозије – каже Калабић.

Политички аналитичар Радомир Нешковић сматра да ће ДНС тактизирати са изласком из коалиције са СНСД све до завршетка избора 2018.

– Тињајући сукоб између ДНС и СНСД траје још од оснивања те коалиције. Не верујем да ће Марко Павић прекидати ту интересну сарадњу све док СНСД добија изборе у РС. Међутим, уколико се догоди да СНСД у октобру следеће године значајно подбаци на изборима, сигуран сам да ће ДНС приступити новом снажнијем партнеру – каже Нешковић.

 

Извор: Blic.rs