Издвајамо Србија

ЗВЕЗДАН: Оптужница против ЈСО ишла у прилог изборној кампањи Бориса Тадића

Звездан Јовановић сведочио поводом побуне Јединице за специјалне операције МУП-а Србије 2001. године
Један од некадашњих комаданата ЈСО Звездан Јовановић поново је одбацио оптужбе да је та јединица организовала побуну 2001. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изјашњавајући се по прецизираној оптужници, Јовановић је у Специјалном суду замерио тужилаштву што се тек осам година од тог догађаја сетило да подигне оптужницу и то тек након кривичне пријаве адвоката Срђе Поповића.

– Сви државни органи су тада то означили као протест, а не побуну о чему постоји и саопштење МУП-а – навео је Јовановић који служи казну од 40 година због убиства премијера Зорана Ђинђића.

Јовановић сматра да је оптужница против ЈСО подигнута у прилог предизборној кампањи Бориса Тадића.

Током унакрсног испитивања, Звездану Јовановићу је поставио питање и бивши командант ЈСО Милорад Улемек Легија, који је такође на оптуженичкој клупи.

Улемек је упитао да ли је он организовао оружану побуну и издавао наређења како се то наводи у оптужници, на шта му је Јовановић одговорио да није јер је био већ у пензији.

Како је рекао, он и оптужени Душко Маричић су организовали протест, а не побуну.

Свих осам оптужених су на поцетку суђења негирали поменуто дело и навели да остају при раније изнетим одбранама у којима су тврдили да нису били у „побуни“ већ да се радило о протесту због изручења хашких оптуженика браће Бановић у чему ЈСО није желела да учествује.

Улемек, Јовановић и Маричић у пожаревачком затвору издржавају максималне казне затвора због најтежих кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Оптужени у овом случају су и бивши припадници ЈСО Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић који се бране са слободе. Ово суђење је крајем септембра кренуло испочетка због промене председника судског већа.

Извор:Танјуг