Свет

НАТО НА ПРАГУ РУСИЈЕ Звецкање оружјем на истоку Европе ПОСТАЈЕ СВЕ ГЛАСНИЈЕ

Најава бољих односа Русије и Запада након уласка Доналда Трампа у Белу кућу засад је само празно обећање, имајући у виду све веће ширење НАТО снага близу руске границе на истоку Европе.
Прича о миру, спуштању тензија и смањивању наоружања пада у воду пред чињеницама: Читава Европа наоружана је до зуба, а Руси и НАТО налазе се у пат позицији. Алијанса гомила снаге и опкољава највећу земљу на свету, док Руси повећавају своје нуклеарне капацитете у Калињинграду. Некадашњи Кенигсберг, а данас ексклава коју контролише Русија налази се у срцу ЕУ, и ближи јој је Берлин него Москва.

Најновији пример заоштравања је најава Немачке о повећању војске. Немци планирају да у наредних седам година повећају број трупа на 200.000. Ова вест имала је посебан одјек с обзиром да Немачка, баш као и Јапан, има снажну културолошку аверзију према јачању војске, захваљујући горким успоменама из ИИ светског рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, како кажу из Берлина, на такав потез су „приморани услед руске експанзије“. ЕУ замера Русији због стања у Украјини, наводне умешаности у окупацију региона Донбас, али и због анексије полуострва Крим.

У јануару је у Литванију стигло 1.000 војника Бундесвера, који ће се придружити колегама из других чланица НАТО, како би „спречили потенцијалну ексалацију у том региону који страхује од руске инвазије“. Наиме, земље Балтика (тачније њихов политички врх) сматрају да би Русија могла да преузме део њихове територије, баш као штоје то урадила са Кримом, иако су то две потпуно различите ствари (имајући у виду повезаност Русије са полуострвом које је пре 60-ак година поклоњено Украјини).
НАТО руску границу опкољава са више од 7.000 војника: у Естонији се налази британски батаљон потпомогнут војницима из Данске и Француске, који броји 800 трупа. Уз то, допремљена су и четири немачка борбена авиона „тајфун“. У Летонији се налази канадски батаљон, уз војнике из Албаније, Италије, Пољске, Шпаније и Словеније, који чини укупно 1.200 бораца. Исти број налази се у Литванији, где су недалеко од руске границе стационирани војници из Белгије, Хрватске, Францске, Луксембурга, Холандије и Норвешке, допуњујући батаљон предвођен Немцима. Највише војника ипак има у Пољској, држави са изразито антируском политиком, на чијој територији се налази чак 4.000 америчких трупа, заједно са оклопним возилима, 250 тенкова и осталим тешким наоружањем. Треба додати и да ће Американци бити распоређени и у Румунији и Бугарској.
Уз овакво масовно гомилање снага НАТО алијансе, не чуди што Русија одговара истом мером у тежњи да заштити своје границе, како су поручили из Кремља. ПВО системи С-400 распоређени су широм земље, а свакодневне војне вежбе руске авијације постале су малтене обавезна рутина. Уз то, Руси су већ распоредили значајне снаге на Арктику, који се сматра стратешки непроцењивим, јер се одатле у случају најцрњег сценарија може напасти било који од центара на Западу, било у ЕУ било у САД.
Извор: Blic.rs