Здравље Издвајамо

НАЈГОРИ ТРОВАЧИ НАШЕГ ОРГАНИЗМА: Ових 5 највећих отрова изазивају најтеже болести!

Код „вечито тужних“ јављају се хроничне тешкоће дисања (астма, бронхитис), код „вечито забринутих“ тешкоће са варењем, код „увек љутих и разочараних“ тешкоће са јетром. Сазнајте који су још највећи тровачи нашег тела

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако кажемо да нас осећања трују, онда то није само песничко изражавање. Не верујете? Погледајмо како емоције утичу на поједине органе, па ћемо лакше да схватити како су тесно повезани са тровањем тела.

Љутња

Кад смо љути, долази до застоја у раду јетре. Одатле потиче израз „иде ми на јетру“ или „ждере ми џигерицу“. Зашто за нешто што нас љути, не кажемо да нам оштећује бубреге или плућа?

Очигледно вишевековна природна мудрост зна исто што зна традиционална кинеска медицина. Истина је увек једна, без обзира на то да ли сте Европљанин, Индијац или Кинез. Осећање љутње онемогућава нормалан рад јетре која је изузетно значајна за чишћење наше крви. Ако је јетра блокирана љутњом, отровани смо!

Туга

Слично се догађа када осећај жалости (туге) саботира исправан рад наших плућа – другог органа задуженог за детоксикацију. Како дишете кад сте тужни? Да ли дубоко и опуштено? Ма какви – пре би могло да се каже да тада дишете као риба – плитко и у грчу.

Зато није случајно што кажемо да „нас је спопала и стисла туга“ или да осећамо да нас „туга гуши“. Туга непосредно утиче на дисање и дебело црево и зато, тада дишемо плитко и имамо тешкоће спробавом – затвор. Последица једног и другог је да се у телу задржавају отрови које нисмо избацили дисањем или столицом.

Крв не добија довољно кисеоника и у њој се задржава превише угљен диоксида. То спречава пренос одређених хранљивих материја и, у крајњем случају, чак тера неке ћелије да се прилагоде деловању без кисеоника (тако настају ћелије рака).

Страх

И трећи орган за детоксикацију, бубрези, су под јаким утицајем осећања. Бубрези и мокраћна бешика су највише под утицајем страха. Познајете изјаве да се неко „смрзао од страха“ или „пребледео од страха“?

То се догађа када се бубрези, од страха, одједном згрче и дође до застоја у филтрирању и чишћењу крви. Последица тога је поремећај циркулације због чега су нам ледене руке и ноге. Ако страх траје дуже времена, последице су утолико теже. Бубрези контролишу и мишиће који стежу врат мокраћне бешике и ануса. Ако су блокирани од страха, долази до њиховог попуштања и немогућности контроле сфинктера и испуштања столице и мокраће.

Брига

Бриге нас трују непосредно. То осећање погађа, првенствено, нашу пробаву – желудац, слезину и панкреас. Често се чује да неко има „грчеве од бриге“. Чињеница је да су тада органи за варење у грчу и не могу да обаве свој задатак. Зато и најквалитетнија храна може да постане у телу отров јер се неисправно прерађује, а почиње и врење у систему за варење и заостајање хране у згрченим органима.

Зато уместо добро сажвакане, са киселином и ензимима обрађене хране у наше црево долази полусварена храна која представља одличну подлогу за патогене организме и њихове отпадне производе који нас убрзано трују.

Похлепа

А шта је са похлепом? Отровност похлепе осећамо у свакодневним догађајима, како код нас, тако и другде у свету. За похлепне људе кажемо да су „тврдог срца“ и то је веома тачан опис. Похлепа погађа срце и танко црево. Жеља за све већим и већим богатством огледа се аритмијама и неправилностима рада срца.

Похлепа успешно ствара и сва остала, већ споменута, осећања. Ко живи у сталном страху, да би могли нешто да му одузму, да ће да пропадне, или да се оптерећује тиме како би могао да стекне још више, веома брзо почне да доживљава и друге споменута осећања.

Да ли вам је сада јасније зашто кажемо да је, споменутих, пет отрова основа за већину болести које данас познајемо?

Када се стално понављају и непрекидно погађају одређене органе, стварају слабу тачку (како кажемо у медицини „лоцус минорис“) која је, онда, пријемчива и за друге, материјално опипљивије тешкоће са органима.

Тако се код „вечито тужних“ јављају хроничне тешкоће дисања (астма, бронхитис), код „вечито забринутих“ тешкоће са варењем, код „увек љутих и разочараних“ тешкоће са јетром, код „стално уплашених“ седа коса, тешкоће са органима за репродукцију, тешкоће са циркулацијом и упале мокраћних органа итд.

Извор:дневне.рс