Србија

НАЈНОВИЈА ИЗДАЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И СРБА НА КОСМЕТУ: Људи да ли су ово наши пријатељи – какви преговори имају смисла?

Конструктивна посвећеност која се могла видети у последње две рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу даје резултате, наводи се у саопштењу високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини поводом данашњег рушења потпорног зида у Косовској Митровици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Могерини је навела да су најважнија питања која се односе на поновно отварање моста у Косовској Митровици и претварања Улице краља Петра Првог у пешачку зону успешно решена у Приштини.

Она је рекла да је имплементација договореног почела одмах и да су радови данас успешно завршени, што ће допринети слободи кретања, директним контактима медју људима и, коначно, помирењу.

Висока представница ЕУ поручила је да ће од успешне имплементација договореног користи имати градјани и северног и јужног дела Косовске Митровице, наводи се у саопштењу.

Могерини је оценила да су лидери у региону рушењем зидова и фокусирањем на изградњу мостова показали храброст и визију, наводећи да је то у духу бриселског дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Отварање обновљеног моста у Митровици и завршетак претварања улице Краља Петра Првог у пешачку зону у најскоријој будућности биће значајно достигнуће у спроводјењу споразума који су постигнути у дијалогу“, наводи се у саопштењу високе представнице ЕУ.

Како се наводи, напредак у нормализацији односа измедју Косова и Србије сада је, више него икад, од највећег значаја за очување мира и стабилности две стране у региону и њиховом напредовању на путу ка ЕУ.

Могерини је казала да ће ЕУ наставити да, својим снажним ангажовањем, олакшава дијалог и да се радује наставку разговора у Бриселу.

 

Извор: Tanjug