Занимљивости Издвајамо

НАЈУКЛЕТИЈА МЕСТА КОД СРБА: Избегавајте ове локације у широком луку!

Сваки народ има нека одређења веровања за нека места која би требала свакако да се избегавају и не посећују јер су уклета и део те клетве може да пређе на нас и да нам се почну дешавати лоше ствари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су у нашем народу нека од тих озлогашених места!

Представљамо вам четири најуклетија места у Србјии, а међу њима је и један град!

1.РАСКРСНИЦЕ И МОСТОВИ

Сматра се да су раскрснице и мостови јако непогодна места, поготово раскрснице које се спајају више од три пута. Каже се да њих посебно ноћу треба избегавати јер су повезани са мртвима на исти начин као и гробље. На месту раскршћа се могу срести нечисте силе,вампири и друга зла бића.

Упознати сте са тиме да се приликом повратка са сахране не треба освртати, а тако исто то се не сме радити ни када прелазимо раскрсницу. Слична прича важи и за мостове, тако некада давну су младићи да би доказали своју храбрости проводили сами ноћ на напуштеном мосту.

2.УТВРЂЕЊА

Како већина места на Балкану није имала храмове, словенски народи су градили утврђења како би надоместили њиихов недостатак. Тврђаве су служиле не само за одбрану, већ и као дар који је требало да умилостиви бога/богове.

Јужни Словени су углавном градили тврђаве близу гајева богатих водом, коју су користили како би направили шамац око утврђења. Иако је већина ових утврђења грађена од дрвета, то није умањило поштовање које су Јужни Словени осећали према овим грађевинама као објектима повезаним с божанством.

3.ВИЛИНСКО КОЛО

Ако волите да побегнете од цивилизације и шетате се по шумама, обратите пажњу да не упаднете у вилинско коло. Њега ћете препознати као круг на неком пољу,ливади или шуми који се најчешће по другачијој зеленој боји разликује од остатка површине или је приметно видљиво избочење у облику круга на земљи.

Према народном предању, виле се ноћу скупљају на одређеним местима у шими где изводе магични плес који хипнотише случање пролазнике. Када смртник једном уђе у вилино коло, више му нема излаза

4.ТРАЈАНОВ ГРАД

Трајанов Град је тврђава на планини Церу која се приписује митском бићу цару Трајану. По изворним причама, Трајан је био демон који је живео у свом двору у забаченој шуми, а када падне ноћ он би изашао и обљубљивао би девојке и жене које су живеле у његовој близини. Он се једино плашио сунчевих зрака који га могу спржити и нанети му веће повреде.

Извор:Неwсwеек