Свет

На помолу рат Русије и Западне алијансе? НАТО „извидница“ маршира уз руску границу!

Рат Русије и НАТО пакта неизбежан је уколико западна војна алијанса не повуче своје трупе из источне Европе, упозоравају званичници из Москве. Они наводе да је због гомилања НАТО трупа уз границе Русије само питање времена када ће се догодити неки инцидент који би могао да прерасте у крвави сукоб.
Велика претња
Заменик министра спољних послова Русије Алексеј Мешков изјавио је у петак да је веома опасно гомилање НАТО трупа у Пољској и три Балтичке земље Естонији, Летонији и Литванији.

– То, на првом месту представља претњу Русији. Друго, ко каже да ће се НАТО само на томе зауставити? Ми немамо такве гаранције – навео је Мешков.

Да и ситница може да изазове крвави сукоб сматра и др Мартин Мекали, професор на Универзитету у Лондону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Челници НАТО знају да ће Русија на ово одговорити. Иако тренутно никоме не одговара рат у Европи, не треба заборавити да сукоби некад почињу због најмање грешке. Са трупама НАТО и САД источној Европи и бившим совјетским републикама, и руском војском у непосредној близини, постоји реална шанса да и најмања грешка изазове рат – каже Мекали.

И његов руски колега, стручњак за безбедност Иван Коновалов сматра да су активности НАТО у близини руске границе провокативне и да представљају дестабилизујући фактор у Европи.

– Осим што НАТО пакт обучава војске балтичких земаља и Пољске. Западни војни пакт утире пут и за трајно стационирање својих снага у тим државама. Такође, постоји могућност и да западне трупе буду пребачене и у Бугарску и Румунију – објашњава Коновалов.

Војне вежбе
Осуде на рачун западног војног пакта стигле су дан након што су завршене војне вежбе НАТО у балтичким земљама, назване „Бајонетска извидница“.

Америчка војска је са домаћинима у Литванији, Летонији, Естонији, од 6. до 9. фебруара марширала уз руску границу, што је само део операције „Атлантско решење“, која има за циљ да покаже посвећеност Вашингтона одбрани Европе од наводне руске претње.

Тако су САД у јануару ове године послале у Немачку 2.800 комада војне опреме, укључујући тенкове, артиљерију и борбена возила као и 5.800 војника.

Људство и војна опрема из Немачке су послати у Пољску и балтичке земље на вежбе, али ће у тим државама остати трајно.