Здравље Издвајамо

Недостатак гвожђа у крви може да направи велик проблем: 10 знакова које вам тело јасно шаље!

Врло често се проблем открије тек кад се појаве тегобе и премда то не значи да је прекасно за терапију, проблеми с мањком гвожђа могу да вам увелико отежају свакодневно функционисање

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мањак гвожђа у крви можда није здравствени проблем због којег нећете моћи да спавате или због којег ћете се „вући“ по болницама, али дефинитивно може да вам отежа живот и да га учини мање угодним.

Здравствени стручњаци сматрају да најмање 9 одсто жена на свету пати од овог проблема, а то укључује и физички активне особе које генерално брину о свом здрављу. Врло често се проблем открије тек кад се појаве тегобе и премда то не значи да је прекасно за терапију, проблеми с мањком гвожђа могу да вам увелико отежају свакодневно функционисање. Доносимо вам десет знакова који вам говоре да проверите ниво гвожђа у крви.

1. Умор

Први и најочигледнији међу симптомима мањка гвожђа је – умор. Због његовог недостатка тело теже производи хемоглобин који преноси кисеоник по ћелијама у телу, а због тога можете да осећате хронични умор којег не можете да се решите, колико год се одморали.

2. Деконцентрација

Низак ниво гвожђа у крви може да омета рад нервног система, па зато особа може да искуси тешкоће у концентрацији и мањак пажње.

3. Губитак интереса

Иако ово није један од примарних симптома, може да се појави заједно с проблемима с концентрацијом.

4. Задиханост

Мањак кисеоника у ћелијама тело компензује убрзанијим дисањем и кратким дахом што може да резултира тиме да особа тешко долази до даха.

5. Бледило

Иако овај симптом јако зависи од самог тена и природне боје коже, код неких људи се мањак гвожђа може манифестовати блеђом пути.

6. Проблеми с вежбањем

Ако вам је одједном тешко да обављате уобичајене, свакодневне вежбе, тело вам можда говори да му недостаје гвожђа у крви.

7. Болови у мишићима

Мускулфибер је нормална појава након квалитетне вежбе, али ако вас мучи изразито јак, неуобичајен бол, могао би да буде проблем у гвожђу. Мишићима је он потребан за нормалан опоравак.

8. Ломљиви нокти

Због недостатка гвожђа у крви нокти би могли да вам постану крхкији него иначе, а у корену нокта ће се појавити беле мрље у облику полукруга који такође могу да буду индикатор истог проблема.

9. Честе прехладе

Последица мањка гвожђа може да буде и пад имунитета те подложност болестима и инфекцијама.

10. Промена у боји урина

Ово је симптом који ће вам одмах запасти за око. Иако на боју урина могу утицати и неке намирнице, као што је на пример цвекла, људи који имају низак ниво гвожђа у крви имају црвенију мокраћу.

Извор:јутарњи.хр