Издвајамо Свет

НЕИЗВЕСНОСТ: ДАНАШЊИ председнички избори у Еквадору одлучују Асанжову судбину!

Све је и даље неизвесно

Левичарски бивши потпредседник Ленин Морено нада се довољној подршци како би избегао надметање у другом кругу с главним противкандидатом, конзервативним бившим банкаром Гиљермом Ласом, који прети укидањем азила оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу.

Морену (63), савезнику садашњег председника Рафаела Корее, потребно је 40 одсто гласова и разлика од 10 процентних поена у односу на број гласова другопласираног да би избегао други круг, предвиђен за 2. април, и наставио деценијску левичарску владавину у тој андској земљи, преноси Ројтерс. Према анкетама, Морено ужива подршку 38,6 одсто ипистаника, док десничара Ласа (61) подржава 25,7 одсто Еквадоријанаца.

Уколико се, међутим, Морено и Ласо буду надметали у другом кругу, аналитичари очекују да ће се разбијена еквадорска опозиција окупити око Ласа, у тренутку када земља пролази кроз економски суноврат и корупционашке скандале. То би дало „ветар у леђа“ десници у Јужној Америци, након што су Аргентина, Бразил и Перу ставили тачку на левичарску владавину у протеклих 18 месеци, оцењује британска агенција. Избор новог председника Еквадора могао би да утиче и на судбину Асанжа, јер је Ласо, у интервјуу, лондонском „Гардијан“, најавио да ће му, уколико победи на данашњим изборима, укинути азил.

– Еквадорски народ плаћа цену коју не мора – рекао је Ласо у том интервјуу, додајући да ће замолити Асанжа да напусти амбасаду Еквадора у Лондону у року од 30 дана од почетка његовог мандата, у случају да победи.

У међувремену, грађани Еквадора су се ове недеље на Твитеру масовно успротивили могућој Ласовој одлуци да, уколико постане председник, избаци Асанжа из амбасаде Еквадора у Лондону, где се он налази откад му је пружен азил због страха од политичког прогона, наведено је сајту „телеСУР“. Организатор кампање за подршку Асанжу, уз хештег „Свет стоји уз Асанжа“, Фелипе Огаз Овиедо рекао је да је том акцијом показана велика солидарност и додао да су се мреже у Јужној Америци и САД ујединиле како би подршка Асанжу добила на значају, у чему су учествовале десетине хиљада твитераша из 20 земаља.

Асанж се налази у амбасади Еквадора још од 2012. године, када му је левичарска влада Рафаела Корее доделила азил, забринута да га очекује политички прогон – и потенцијало мучење – у случају да буде изручен САД због објаве 500.000 поверљивих војних извештаја у вези са ратовима у Ираку и Авганистану. Претње да ће Асанжу бити укинут азил добиле су нову димензију с обзиром на то да је председник САД Доналд Трамп рекао да Асанжа треба осудити на смрт, мада је Трампов став према Викиликсу омекшао након објаве контроверзних мејлова који се тичу Хилари Клинтон.

Извор:Танјуг