Србија

НИКОЛИЋ НЕ ОДУСТАЈЕ, жели место премијера! ОТКРИВЕН НОВИ РАЗЛОГ СУКОБА У СНС-у!

Фото: Јутјуб

Актуелни шеф државе Томислав Николић решен је да уђе у трку за други председнички мандат уколико не постигне договор са Александром Вучићем, али су у овом тренутку мале шансе да дође до споразума двеју кључних политичких личности у земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнају „Новости“, споразумни „пакет“, бар што се тиче Николића, подразумева да он одустане од кандидатуре у замену за лидерску позицију у СНС и место првог човека Владе. То је, наводно, отворено предочио и у писму које је проследио Вучићу у уторак, али та опција, према нашим информацијама, није ни узета у разматрање.

Сусрет Николића и Вучића, који би могао да стави тачку на тектонске политичке поремећаја изазване најављеном, али непотврђеном одлуком шефа државе да ће се опет кандидовати – није ни на помолу. Наиме, комуникација између премијера и актуелног председника прекинута је одмах у среду увече, након прославе Дана државности и незваничне информације да Николић улази у изборну битку, и то мимо одлуке врха СНС и против Вучића.

Николићева одлука да се ипак кандидује, и то дан након што је поручивао да то неће учинити без подршке напредњака, изненадила је све у Немањиној 11, укључујући и премијера. Јер, иако је Николић говорио да тек очекује договор, стекао се утисак да је неки компромис постигнут и да се он неће директно супротставити Вучићу. Наводно, једна од опција је била да Николић покаже своје незадовољство тако што неће Вучића отворено подржати у кампањи.

Међутим, само два сата после куртоазног сусрета Николића и Вучића у Председништву Србије, на пријему поводом државног празника (на којем се, иначе, није појавио ниједан министар) – објављена је незванична вест да шеф државе улази у још једну председничку трку. Готово синхронизовано су на Николићевом твитер-налогу освануле слике са пријема, са симболичном реченицом из његовог говора – „Нема узмицања ни повлачења“.

Министар унутрашњих послова и председник београдског одбора СНС Небојша Стефановић поручио је у четвртак да је Вучић дао више него фер понуду Николићу и да изнад тога неће ићи јер „није трговац у политици“.

Саветница председника Србије Станислава Пак поручила је у четвртак за „Новости“ да „Николић очекује да ће са Вучићем постићи договор који је у интересу Србије и да не жели никакве поделе“:

– Грађани очекују јединство и слогу, и једностране одлуке штете читавој Србији. Снага поверења грађана Николића обавезује да настави активно да учествује у извршној власти. Свако друго решење било би лоше пре свега за Вучића, а потом и за читаву Србију.

Док се чека договор или коначни разлаз двојице до у четвртак блиских сарадника, одбори и функционери СНС увелико стају уз Вучића као кандидата, а уочи данашње седнице Главног одбора.

Странка је саопштила да је у четвртак свих 185 општинских и градских одбора СНС једногласно одлучило да подржи кандидатуру страначког лидера за председника и да му дају „апсолутну и безрезервну подршку“. Подршку је дао и Градски одбор у Крагујевцу на састанку којем није присуствовао Радомир Николић.

Потпредседница Владе и функционерка СНС Зорана Михајловић тврди да нема подела у странци и поручује:

– Сви одбори, осим можда оног у Крагујевцу, подржали су кандидатуру Вучића. Он не треба да одустане, нити да на било који начин пристане на трговину с Николићем.

Њен колега, потпредседник Милош Вучевић поручује да у СНС никад није било веће јединство и да су пропали покушаји интересно-тајкунско-мафијашких центара који желе да поврате своју моћ над Србијом.

Безрезервну подршку Вучићу у четвртак је дао и потпредседник СНС Миленко Јованов.

Подршку Вучићу су још једном потврдили и коалициони партнери СНС. Извршни одбор СДПС Расима Љајића одлучио је да на предстојећим председничким изборима подржи лидера напредњака, као заједничког кандидата владајуће коалиције.

Такву одлуку донело је и Председништво СПО, уз поруку да Вучић „отвара европска, а не ратна поглавља“.

За данас је заказана седница ГО СНС, која треба да потврди једногласну одлуку Председништва да Вучић буде кандидат за председника. Према неким информацијама, могуће је да он не председава тим састанком, али чланови очекују да им се обрати.

Иначе, најаве за улазак у председничку трку до сада су истакли и Саша Јанковић, Вук Јеремић, Војислав Шешељ, Бошко Обрадовић, Данијела Сремац, Милан Стаматовић, Братислав Југовић.

ДРАГИЦА НИКОЛИЋ СТОЈИ ИЗА СВЕГА

Драгица, Русија, ракија! Укратко, управо са те три речи може објаснити најава и одлука актуелног председника државе Томислава Николића да се упркост једногласној одлуци Председништва СНС-а, упусти у трку за шефа државе!

Да донесе одлуку, коју је својим сарадницима, пријатељима и индиректно медијима саопштио на гала прослави његовог 65. рођендана, коме није присуствовао премијер Вучић, Николића је, како сазнајемо, наговорила његова супруга Драгица Николић, али и чврсто уверење да ће у том подухвату имати велику и неоспорну подршку Русије.

– Одлука Председништва СНС-а, иако можда звучи невероватно, теже је пала Драгици Николић него Томиславу. Док се он достајанствено држао, она је тај дан преплакала. Како и свих претходних дана, одмах је почела да га убеђује да не сме да се преда, да он поново треба да буде председник, да ће победити, да се кандидује, да има подршку у странци – прича наш извор, па наставља:

– Драгица се, као што и птице на грани знају, јако много уживела у улогу прве даме, ту титулу жели да задржи по сваку цену, али не само титулу, и све благодети које иду уз њу. Ту је наравно и њена фондација, свесна је да је велико питање да ли би та фондација опстала када би она престла да буде прва дама. Плаши се и да би неки други председник можда почео да чешља послове фондације. Управо она је организовала гала рођендан за свог супруга, и пар пута му и то вече поновила да очекује да на тај важан дан донесе важну одлуку – прича наш извор.

 

Извор: Novosti.rs/Alo.rs