Издвајамо Србија

ОДАЛОВИЋ: Ако захтев Србије буде ОДБИЈЕН, Харадинају МОЖЕ ДА СУДИ Специјални суд за злочине ОВК

Уколико је посао рађен исправно, сигурно је да могу врло лако да прикупе доказе за злочине Харадинаја – каже Одаловић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални секретар Министраства спољних послова Вељко Одаловић оценио је данас да чак и ако Француска одбије захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја њему ће моћи да се суди пред Специјалним судом за ратне злочине бивше ОВК.

Поводом одлагања одлуке суда у Францукој Одаловић је рекао да Харадинај треба да се забрине, а не да ликује, јер је починио превише тешких злочина, а да је неко први пут реаговао и биће скоро два месеца да је без обзира на мере ограниченог кретања, птовео у затвору.

– Чак и ако захтев Србије за изручење буде одбијен, Харадинају се може судити у Специјалном суду за злочине бивше ОВК – навео је Одаловић објашњавајући да и тузиоци раде интензивно на прикупљању доказа за злочине који су почињени на подручју КИМ.

Секретар наводи да се ствара правни и формални услов за поцетак рада суда и да се убрзо очекује да прве оптузнице буду подигнуте, и додаје да уколико је посао рађен исправно, сигурно је да могу врло лако да прикупе доказе за злочине Рамуша Харадинаја.

– То је институција направљена да ради оно што су пропустили Хашки трибунал и што су косовски судови свесно пропустили да ураде. Бациће се мало светло на ту њихову епопеју и ослободилацку борбу којом су стварали дрзаву, видеце се колико је злочина почињено, у каквим злочинима су учествовали првенствено људи који чине данас и политички и дрзавни врх на Косову, да се види на којим темељима се све то уствари десило – рекао је Одаловић.

Према његовим речима, Харадинај ће одговарати за злочине почињене у зони Духађини у којој се догодио велики број ратних злочина и која је била зона његове одговорности након 1999.

Извор:Танјуг