Издвајамо Србија

ПОБЕДА ПОСЛЕ ДУГЕ БОРБЕ: Родитељи тешко болесне деце добијаће боловање и пуну плату?

Фото: Pixabay.com

– И када се све одвија у најбољем реду, лечење малигне болести траје две године. За то време родитељ мора стално да буде уз дете – каже Сандра Маловић Ликић, социјални радник у НУРДОР-у

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петогодишња борба Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) за право на боловање и пуну плату до дететовог пунолетства, има изгледа да се заврши победом. Нацртом Закона о здравственом осигурању, који је сада на јавној расправи, предвиђено је да се право на накнаду зараде може продужити због неге детета до навршених 18 година и то у случају тешког оштећења можданих структура, малигне болести или другог тешког погоршања здравственог стања.

Како објашњавају у Министарству здравља, о том продужењу одлучује највиши стручно-медицински орган на предлог здравствене установе у којој се дете лечи. По слову садашњег закона, родитељи имају право на боловање од само четири месеца. Будући да лечење најтежих обољења често траје годинама, јасно је колики је значај измена Закона о здравственом осигурању.

Захваљујући иницијативи НУРДОР-а, у нацрту будућег закона предвиђено је да родитељ тешко болесног детета током боловања прима пун износ плате, а не 65 одсто, као до сада. Оваквим решењем знатно се побољшава материјални положај породица малишана оболелих од најтежих болести.

Сандра Маловић Ликић, социјални радник у НУРДОР-у у разговору за Политику, подсећа да је ово удружење пре пет година поднело иницијативу за измену закона, будући да су многи родитељи деце на дуготрајном лечењу били принуђени да дају отказ.

– И када се све одвија у најбољем реду, лечење малигне болести траје две године. За то време родитељ мора стално да буде уз дете. У нарочито тешкој ситуацији су они из других делова Србије чија се деца лече у Београду. Иако у главном граду постоје три родитељске куће у којима су смештени они чија се деца лече од малигних болести, то је само “кап у мору”, јер у њима има места за свега 13 породица – рекла је Маловић Ликић..

Сандра Маловић Ликић наглашава да статистички подаци сведоче да сваког дана једно дете добије дијагнозу канцера, а сваких десет дана један дечји живот угаси се због последица малигне болести.

– Сазнање да је дете оболело од најтеже болести је ужасан шок за породицу. Родитељи су принуђени да из корена промене своју свакодневицу, како би један од њих стално био уз дете. Малишани често веома лоше подносе хемотерапију и потребно им је да мајка буде стално уз њих. Други пак имају веома изражен апетит, па су родитељи принуђени да спремају калоријски богате оброке – каже ова социјална радница.

Извор:Телеграф.рс Фото:pixabay.com