Русија

Руси жестоко одговорили Трампу! Ево шта су му поручили!

Русија неће враћати Крим Украјини. То је наша територија, и увек је била, поручила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.
Ми не враћамо своју територију. Крим припада Русији – кратко је поручила Захарова, а преноси „РТ“.

Русија је на тај начин одговорила Америци и Доналду Трампу, који је јуче изјавио како очекује да „Москва врати полуострво Украјини“.

Шон Спајсер, портпарол Беле куће, у уторак је пренео саопштење америчког председника Доналда Трампа, рекавши да је шеф Беле куће заузео „веома чврст став“ према Русији.

– Председник Трамп био је веома јасан у својим излагањима. Очекује да руска влада ради на деескалацији насиља на истоку Украјине, и уједно врати полуострво Крим тој земљи. Истовремено, председник очекује потпуну сарадњу и добре односе са Москвом – поручио је Спајсер.

Портпарол Беле куће наставио је да прича о РУсији, као да је желео да покаже америчкој јавности да је нова администрација другачија од својих претходника, као и да неће бити тако блага према Русији као што амерички медији тврде.

Спајсер је истакао да је Русија заузела Крим за време администрације Барака Обаме и да је Трамп именовао амбасадаора САД у УН Ники Хејли која је снажно осудила руску окупацију.

Хејли је у Уједињеним нацијама почетком фебруара оштро напала Русију, назвавши је „окупатором Крима“.

– Крим је део Украјине. Наше санкције везане за отимање тог полуострва остаће на месту све док Русија не врати Крим Украјини – поручила је Хејли.

Трампова порука упозорења Кремљу, након бројних топлих сигнала током кампање и с почетка мандата, долази после изненадне оставке саветника за националну безбедност Мајкла Флина.

Флин је поднео оставку након што је откривено да је контактирао са руским амбасадором у САД Сергејем Кисљаком, и с њим наводно разговарао о санкцијама Русији, Бараку Обами, новој администрацији…а све то пре него што је Трамп и званично преузео дужност председника.

Према такозваном Логановом закону, из 18. века, неовлашћеним грађанима забрањено је преговарање са званичницима држава које су у спору са САД. Додатни проблем и скандал за Белу кућу представља чињеница да је Флин ћутао о свом контакту са Кисљаком, и чак обмањивао Трампа и потпредседника Мајка Пенса да до тих разговора уопште није дошло.

Крим је поново враћен под окриље Руског царства у 18. веку, али је поклоњен Украјини1954, када је та земља била део СССР. Након свргавања легитимно изабраног председника Виктора Јануковича 2014. године, Русија је поново припојила Крим, одржавши референдум на коме се 98% грађана полуострва изјаснило за ппоновно враћање под окриље Русије, тврди Кремљ.

Већина популације на Криму су етнички Руси, скоро 60% становиштва, 245 су Украјинци, док 12% чине кримски Татар, наводи „РТ“.

Извор: Blic.rs