Здравље Издвајамо

Тотална анестезија је шок за организам: Ево које су њене последице!

Људи не схватају озбиљност тоталне анестезије, те сами по свом нахођењу често траже да јој буду подвргнути

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тоталне анестезије неопходне су у одређеним медицински ситуацијама када се треба извршити некихирушки или други захват. Углавном су ти захвати јако болни и непријатни те је потребно успавати пацијента како се не би сећао тог самог чина.

Људи не схватају озбиљност тоталне анестезије, те сами по свом нахођењу често траже да јој буду подвргнути.

Тотална или општа анестезија како је још називају може се дати директно убризгавањем јаких анестетика или удисањем гасова који ће успавати пацијента. Док је човек у тоталној анестезији мозак не реагује на бол јер је под дејством јаких супстаници које му то омогућују. Особе којима је опште здравље добро и које немају већих здравствених проблема углавном немају компликација након буђења из анестезије, док се људи са одређеним здравственим проблемима сусрећу са нежељеним дејствима, пише портал Цајевиза.цом

Нежељена дејства тоталне или опште анестезије

Kод скоро 50 посто људи који су се подвргли општој анестезији упала грла се појављује као нус појава након буђења. Током интервенције у грло се ставља цев која олакшава дисање и управо због ње се може грло упалити и постати јако црвено. Након црвенила грла углавном ће се јавити и промуклост, као и прехлада, те сува уста и промуклост незаобилазе пацијенте у овом случају.

Ови негативни утицаји јако су чести у првих неколико сати пошто се пацијент пробуди из анестезије и када цев из грла буде уклоњена. Ово нежељено дејство анестезије не оставља никакве последице на пацијента и скроз је безопасно, па ће самим тим и проћи кроз неколико дана.

Блага хипотермија је дрхтавица и језа која се јавља такође као последица опште анестезије. Након буђења нечије тело теже регулише телесну температуру, а поготову код дужих операција ова појава је готово неизбежна.

У већини случајева ова нус појава јавља се код мушкараца, више него код жена. Научна доказивања доказала су да уз помоћ петидина и кетамина дрхтавица може да се ублажи у знатној мери. Због велике узбуђености организма може се јавити и повишена температура.

Иако је анестезија свакако траума за људски организам ове негативне појаве данашњом напредованом медицином могу се врло лако отклонити.

Повраћање и мучнина су једне од најчешћих негативних појава које се могу јавити после буђења из анестезије. Врло су мучне и непријатне, поготову ако се пацијент није придржавао да не једе. Повраћање углавном се јавља у првих 24 сата после операције, а код неких осетљивијих пацијената може трајати и дуже.

Мучнине трају и по неколико дана. Углавном су безопасне, али веома исцрпљујуће а некада и болне у тим постоперативним данима.

Осим јела пре операције, ове негативне појаве могу изазвати и сам начин операције, реакције на лекове и други фактори. Ова непријатна појава јавља се највише код жена и непушача. Исто тако ризични су и млађи пацијенти, као иони који морају узимати лекове и разне опијате после операције. Овакве реакције на анестезију такође нису опасне и не остављају никакве дугорочне последица на пацијента.

Општа анестезија може изазвати такође и болове умишићима. Цев помоћу које пацијент олакшано дише убацује се у грло, али управо она може бити узрочник болова у мишићима врата, раменима, па чак и леђима. Kод случајева када операија мало дуже траје могу се појавити и болови у грудима који су веома јаки и непријатни. Овакви случајеви се углавном јављају код жена које имају интервенцију у амбуланти и не остају на даљем лечењу, као и код оних дужих и тежих операција. И ова нус појава чешћа је код жена него код мушкараца.

Непријатности као што су болови у мишићима и укоченост неће мучити пацијента више од два до три дана и нема потребе давати им посебан значај и лечити их на неки други начин, осим лековима за болове.

Вртоглавица и главобља такође су непријатности које се могу очекивати после буђења из тоталне анестезије. Ове негативне појаве углавном се јављају код особа које су примиле анестезије путем инекције, мада то није никакво правило.

Велики број жена искусило је ово лоше искуство после порођаја царским резом или након других гинеколошких операција. Током одрешених операција може се изгубити нека одређена количина течности из кичмене мождине, што је и разлог јаким главобољама. Ова негативна појава осетиће се на пацијенту у првих 24 сата након буђења из опште анестезије.

Поспаност је још једна у низу нежељених дејстава опште анестезије. Углавном пацијенти након операција бивају збуњени и потребно је да прође неко време како би се освестили и схватили шта се заправо дешава око њих.

Збуњеност је углавном праћена и необјашњивом поспаношћу која се неможе контролисати и која је тотално безазлена, за пацијенте код којих је операција текла у најбљем реду. Чак штавише, када се доктор увери да је пацијент добро, препоручује му се да одмара и спава уколико има јаке потребе за тим.

Након одмора пацијенти су углавном добро уколико не настане даља конфузија. Kонфузија и отежано размишљање може бити веома погубно и непријатно за пацијенте. Они су у тим случајевима тотално дезорјентисани и тешко расуђују и мисле у датим тренуцима. Ова конфузија мисли пацијенте може мучити и по неколико дана након операције, што је заиста мучно и тешко, али што је најбитније пролазно је. Млађе особе углавном немају оваквих проблема, док старије могу бити конфузне и до недељу дана након буђења. Нека научн истраживања чак су доказала да овакви исходи код старих пацијената могу бити заиста погубни и оставити трајне последице на њихов мозак.

Kако смањити ризик од појава нежељених дејства

Прво и основно правило је да се шест сати пре анестезије не сме ништа ни јести ни пити. На тај начин осигураће се код здравих особа заштита од повраћања и мучнина.

Минимум један дан пре операције не би се смело управљати моторним возилом. Уколико особа није раније, обавезно пре операције скинути лак са ноктију, сав накит, протезе, као и контакт сочива уколико их пацијент поседује.

Пацијенти који су пушачи, наравно пожељно је да не конзумирају цигарете минимун 24 сата пре дејства анестезије. Многи се не придржавају ове ставке, али веома је важно за организам касније да се у току оперативних припрема пацијент суздржи од овог порока.

Након буђења из анестезије такође се не сме ништа јести ни пити наредних 24 сата. То ће све надокнадити инфузије, а ризик од повраћања биће сведен на минимум, осим уколико се ради о лакшој операцији која дозвољава конзумирање хране и пића већ након четири сата.

Извор:чајевиза.цом