Издвајамо Србија

ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ: Рушење зида у Косовској Митровици корак ка помирењу

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини поздравила је данас брзу примену договора о поновном отварању моста у Косовској Митровици и поручила да лидери у региону показују храброст и визију да „руше зидове и фокусирају се на изградњу мостова“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Могерини је саопштењу навела да је конструктивна посвећеност, виђена током два последња састанка у оквиру дијалога у Бриселу, донела резултате и потврдила да дијалог и политичко вођство воде до решења и бољитка.

– Најважнија питања повезана са успостављањем пешачке зоне у улици Краља Петра и поновним отварањем моста у Митровици успешно су решена у Приштини, тако што је имплементација договореног почела одмах, а радови кренули већ данас – поручила је Могерини поводом почетка радова на ревитализацији моста у Косовској Митровици.

То ће, како је истакла, допринети слободи кретања, контактима међу људима и, поврх свега, помирењу и добробити свих грађана Северне и Јужне Митровице.

Она је оценила да ће отварање ревитализованог моста у Косовској Митровици и скори завршетак пешачке зоне у Улици Краља Петра бити значајно достигнуће у примени договореног у дијалогу.

– Лидери у региону показују храброст и визију да руше зидове и фокусирају се на изградњу мостова. То је у духу дијалога коме посредује ЕУ у циљу нормализације односа Беогарада и Приштине – поручила је висока представница ЕУ.

Могерини је у свом саопштењу поновила да је напредак у нормализацији односа између Београда и Приштине, сада више него икада, неопходан како би се сачувао мир и стабилност између две стране, као и у региону, као и за напредак обе стране на путу ка ЕУ.

Извор:Танјуг