Свет

ЦЕО СВЕТ СЕ НАОРУЖАВА Трговина оружјем на највишем нивоу ЈОШ ОД ХЛАДНОГ РАТА

Трансфер оружја на глобалном нивоу је у протеклих пет година достигао највиши ниво од краја Хладног рата, при чему је регион Блиског истока готово удвостручио увоз оружја, док су САД и Русија остали највећи снабдевачи.
Стокхолмски међународни институт за мировна истраживања (Сипри) навео је данас, у годишњем извештају о продаји оружја, да је од 2012. до 2016. испоручено више оружја него у било ком другом петогодишњем периоду од 1990. године, пренео ;је Гардијан.

САД и Русија заједно су снабдели више од половине укупно увезеног оружја, а међу пет највећих извозника били су и Кина, Француска и Немачка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи амерички клијенти били су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Турска, док је Русија највише извезла у Индију, Вијетнам и Кину.

САД оружјем снабдевају најмање 100 земаља широм света, више него било који други извозник оружја.

Кина је повећала извоз оружја с 3,8 одсто укупног светског извоза у периоду од 2007. до 2011. на 6,2 одсто од 2012. до 2016, док је извоз немачког оружја смањен за 36 одсто, са 9,4 на 5,6 одсто у истом периоду.

Највећи увозник оружја била је Индија, с 13 одсто учешћа у глобалном увозу. Највећи део оружја Индија је увезла из Русије.

На другом месту је Саудијска Арабија, која је повећала набавку оружја за 212 одсто, највише из САД и Велике Британије.

Истраживач у институту Сипри Симон Веземан изјавио је да азијске државе, без инструмената контроле наоружања, настављају да повећавају своје арсенале.

Вијетнам је повећао увоз оружја за 202 одсто, чиме се с 29. места уврстио међу 10 највећих увозника, док је Катар повећао увоз за 245 одсто.

Услед међународних санкција, увоз оружја у Ирану остао је на веома ниском нивоу, с 1,2 одсто учешћа у укупном трансферу оружја на Блиском истоку.

„Током протеклих пет година, већина земаља на Блиском истоку окренула се пре свега САД и Европи у повећаној потражњи напредних војних способности“, изјавио је други истраживач Сипри Питер Веземан.

Према његовим речима, земље Блиског истока су упркос ниској цени нафте наставиле да наручују више оружја 2016, сматрајући то кључним средством за решавање сукоба и регионалних тензија

Извор: Tanjug