Здравље Издвајамо

Цимет је у стању да спречи рак дојке: Ево због чега делује разарајуће на канцер!

Египћани, Кинези и стари Европљани користили су кору цимета и њена против бактеријска, противгљивична, противупална својства, а чак им је служила и за очување хране

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цимет није само зачин, већ се његова лековита својства све више постављају као тема проучавања. Одређене супстанце у цимету чине да ова биљка помаже у уништавању малигних ћелија, посебно код карцинома дојке, али и у случајевима рака дебелог црева, плућа и јетре, пише БаштаБалкана.цом

Цимет је већ хиљадама година лековита биљка у Азији и другим деловима света, али су нови научни докази показали његову моћ у лечењу и превенцији рака.

Египћани, Кинези и стари Европљани користили су кору цимета и њена против бактеријска, противгљивична, противупална својства, а чак им је служила и за очување хране.

Недавне студије показале су како цимет може имати директан утицај на многе врсте рака, најпре на рак дојке.

Супстанце због којих је цимет антиканцероген

Цимет у себи садржи изузетну количину материја које имају позитивно дејство на лечење рака. Најпроучаванија од свих је цинамалдехид, која је потврдила своја антиканцерогена својства у неколико научних студија, посебно када су у питању карциноми плућа и дебелог црева.

Медицинско истраживање спроведено 2015. године на Универзитету у Аризони открило је да цинамалдехид у цимету потискује метастазе рака дебелог црева кроз инхибирање упалних одговора који помажу ћелијама рака да расту. Друге студије су показале да цинамалдехид утиче на ћелије рака јетре.

Осим овог једињења, цимет садржи фенилпропен који се зове еугенол, а који је показао своје позитивне ефекте на ћелије рака дојке.
Према студији из 2013. године коју је спровео један истраживачки медицински центар из Саудијске Арабије, еугенол у цимету инхибира супстанцу сурвивин која се налази у различитим врстама ћелијских линија код рака дојке.

Сурвивин производе ћелије рака како би им помогао да избегну своју смрт.

Есецијална уља жалфије, босиљка и каранфилића такође садрже високе нивое еугенола.

Коначно, цимет садржи и фитоестроген под називом кумарин, који такође има негативан ефекат на раст и метастазе рака дојке.

Супротно популарном веровању, природне фитоестрогене не треба избегавати када су као у овом случају лековити и имају позитивну улогу у спречавању канцера. У ствари, фитоестрогени који се налазе у лану, бундеви, као и у цимету, пружају благе облике естрогена који могу да помогну смањењу тумора дојке или спречавају да се на том месту и када развију.

Фитоестрогени се на овај начин каче на ћелијске рецепторе у млечним жлездама, замењујући “агресивне” ксеноестрогене, који су у огромној већини главни кривци настанка рака дојке.

Уз цинамалдехид и еугенол, цимет као биљка извор је детоксикујућих влакана, калцијума и мангана. Влакна и кључни есенцијални минерали из цимета могу само додатно да поспеше улогу у превенцији рака, посебно код канцера дебелог црева.

Остала лековита својства цимета

Својства која поседује цимет имају и друге лековите предности. Као супер антиоксидант, цинамалдехид има способност да извуче метале из организма.

Све обухватна студија коју је спровео “МД Андерсон Цанцер Центер” изТексаса утврдила је да састојци цимета имају неуро протективну улогу, која ће у будућности бити коришћена у терапији пацијената који болују од Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

На крају, цимет је познат и као стабилизатор шећера у крви, што је показало неколико научних студија. Цимет се налази на листи оних намирница које се препоручују у лечењу дијабетеса типа 2.

Извор:БастаБалкана.цом
Фото:pixabay.com