Издвајамо Србија

ЈАНКОВИЋ: Николић, Вучић и Шешељ хоће да сахране Србију!

Непојмљиво је да актуелног председника државе називају страним плаћеником и да државни функционери из његове странке тврде да руши земљу. Неко за то треба да одговара – или он или они. Али ми немамо државу, поручује Саша Јанковић, који данас и званично улази у кампању за председника Србије!

Саша Јанковић данас и званично улази у кампању за председника Србије и у интервјуу за Курир најављује да ће подржати Вука Јеремића, али уколико он уђе у други круг. Очекује да ће се Јеремић другачије понашати на власти. Открива да скуп у београдској Хали спортова представља почетак кампање уз присуство јавних личности, грађана, покрета и странака који су га подржали.

По чему ће се ваша кампања разликовати од кампања других кандидата?

– Већ се разликује. Није савршена, већ добра, искрена и наша. Немам тајне финансијере, светске маркетиншке консултанте, ни прилику да се појавим у режимским медијима. Мој једини адут, верујем победнички, јесу људи који мисле својом главом, који ће кандидате оцењивати по карактеру и делима. Уз све поштовање снаге маркетинга и пропаганде, верујем да наши људи више верују својим очима и новчаницима него телевизору и политичким огласима.

Шта кажете на најаву Вука Јеремића да ће вас подржати ако прођете у други круг?

– Хвала му, верујем да ће тако и бити.

Узвраћате ли истом најавом?

– Вук Јеремић је одличан млади политичар са искуством у дипломатији и међународним односима. Тек сада би својој земљи могао да допринесе као сјајан министар спољних послова. Да је спремнији за дужност председника од мене, подржао бих га у првом кругу.

Како то мислите?
– Изјаве да ме подржава у другом кругу, а ни први није почео, део су његове кампање којом сугерише да смо веома слични. Он их често даје да, логично, ојача себе, а не мене. Потпуно је неспорно кога бих одабрао ако бих морао да бирам између са једне стране Јеремића, а са друге Шешеља, Николића, Вучића, Гојковићеве, Табаковићке и било кога из те политичке породице Топаловић. Они с највиших државних функција пет година рециклирају старе идеје и продају их као нови мртвачки сандук за Србију.

Какве везе они имају с подршком Јеремићу?

– Јеремић то врло добро зна, то сам му и рекао. Али тај избор проистекао би не из искуства с Јеремићем и оног како је радио, већ из чисте наде да би се овај пут на власти понашао другачије. За лидере неорадикалне странке знам како су се понашали и први и други пут – ако би ме преварили трећи пут, проблем би био у мени, не у њима. Истовремено, верујем да је познато како сам се ја понашао према узурпацији државе и рушењу институција док сам и сам био заштитник. Јеремић ће ме подржати у другом кругу. Он зна, не нада се, да је то добро и за њега и за све грађане Србије, позицију и опозицију.

Каква је, по вама, судбина Томислава Николића?

– Николић не наступа с принципијелне позиције, већ тргује. Али непојмљиво је, ужасно је, немам јачу реч а треба ми, да за актуелног председника државе и политичког челника владајуће странке режимски таблоиди тврде да га плаћа страна држава, а државни функционери, поново из његове странке и коалиције, изјављују да руши земљу. Неко за то у држави треба да одговара – или он или они. Али ми немамо државу. Србију је отела братија.

Да ли бисте нешто предузели да сте још увек заштитник грађана?

– Устао бих принципијелно против овог застрашивања грађана – шта изазива панику ако не тврдње да нам председник државе ради о глави? Али не би ме слушали, они не слушају ни закон ни разум, само јачег од себе. У реду, прибавићемо и тај аргумент да бисмо спасли и Србију и себе и њих од одговорности коју не знају да носе. Показаћемо да смо јачи. Свеједно да ли ће и Николић бити кандидат. Кад им се заклима приступ плену, стаће заједно. То је једна породица, Топаловићи. Младе генерације треба да погледају тај филм о Србији. Иако се главним ликовима смејемо, то није комедија, већ наша трагедија. Вратићемо праве осмехе на наша лица.

О Вучићу
Једно прича, друго ради

Какав је ваш став о кандидатури Александра Вучића, иако је најављивао да неће бити кандидат?

– Вучић никад није радио то што прича, нити причао то што мисли. Он не зна шта је држава и не схвата колику штету наноси. Последице су већ изузетно тешке.

О Чеди и Борису
Савети се не дају преко телевизије

Колико је реално да се обистине позиви Јовановића и Тадића да падне договор о једном кандидату опозиције?

– У сваком од тих јавних позива централна фигура су Јовановић и Тадић, и њихова брига за будућност Србије. Један је био потпредседник владе, други председник државе. Ако су заиста решили да саветима помогну да неко други не направи грешке које су они направили, то се не ради са ТВ екрана.

Извор:Курир.рс