Издвајамо Србија

АРКАНОВИМ ГАРДИСТИМА ПРЕТИ ХАПШЕЊЕ: Тигрови ће одговарати за Жељкове злочине

Тужилаштво за ратне злочине води предистражне радње против Арканових „Тигрова“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Официри и војници некадашње Српске добровољачке гарде покојног Жељка Ражнатовића Аркана могли би још једном да се окупе, али овога пута на оптуженичкој клупи. Њима се на терет стављају ратни злочини и злочини против човечности у ратним сукобима на територији бивше Југославије.

Иако је од завршетка ратова прошло скоро 22 године, а неки од актера тих догађаја више нису међу живима, страни медији су поново оживели ову тему изношењем бројке од 24.000 убијених за шта су одговорни Арканови „Тигрови“.

У Тужилаштву за ратне злочине кажу да су у току предистражне радње, док припадници бивше Арканове гарде тврде да се не плаше ни Хага ни суда у Устаничкој улици. У јавности се спекулише да ће преживели „Тигрови“ одговарати за злочине које је Хаг стављао на терет Аркану.

– Ја сам већ давао исказе истражитељима Хашког трибунала. Ако имају нешто нека дођу, а немају ништа, иначе би нас већ оптужили и похапсили. Што се тиче Хашке оптужнице за злочин у Трнову 1995. године осуђени су припадници „Шкорпиона“ чији је командант био Слободан Медић. Па не могу ваљда за исти злочин да буду осуђени различити људи – рекао је Михајло Улемек, пуковник Српске добровољачке гарде.
Он каже да лично не страхује, као ни остали припадници некадашње гарде.

– Ако нешто имају, нека пожуре, ја сам већ стар. Зна се где смо и ко смо, нико од нас се не крије. Шта су радили 20 година? Ако неко хоће да прича са мном зна где ме може наћи – закључио је Улемек.

Хашко тужилаштво за ратне злочине на простору бивше Југославије подигло је тајну оптужницу против Жељка Ражнатовића Аркана 1997. године због злочина у Санском Мосту.

Та оптужница је отпечаћена 1999, али до процеса никада није ни дошло јер је Аркан убијен 2000. године.

Извор:СрбијаДанас.цом/Српски Телеграф