Издвајамо Свет

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ БИО ИДЕОЛОГ ХЛАДНОГ РАТА ИЗМЕЂУ СССР И САД: На крају се покајао, али касно…(ВИДЕО)

Џорџ Фрост Кенан био је амерички дипломата и политички саветник због чијег је „дугог телеграма“ утемељена америчка политика „заустављања“ Совјетског савеза у прошлом веку, чиме је почео и Хладни рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кенан је постао познат по два документа која је, као отправник спољних послова амбасаде САД, послао у Стејт Дипартмент. Један је био „дуги телеграм“, документ од око 8.000 карактера, послат 1946. године а други X-чланак (Тхе Соурцес оф Совиет Цондуцт) у ком је тврдио да је СССР експанзионистички. У том документу, Кенан је закључио да се утицај Совјета мора неутрализовати унутар области које су биле важне за САД.

На основу ова два текста, обликована је нова политика против СССР-а тадашњег председника Харија Трумана. Кенан је постао водећи ауторитет у области Хладног рата, а након тога је именован и за шефа Одељења за планирање државног секретаријата САД. На основу свега тога, имао је и главну улогу у формирању Маршаловог плана.

Тим планом је била предвиђена новчана помоћ државама Европе у сврху обнове економије након ИИ светског рата али и заустављање ширења совјетског комунизма. План је почео 1948. године и трајао наредних четири.

У том периоду је појединим европским државама упумпано око 13 милијарди долара економске и техничке помоћи које су касније постале чланице Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Међутим, када је Труманова доктрина постала и службена америчка политика, Кенан је почео да је критикује јер је сматрао да се све може решити преговорима.

Због промене става, његов утицај је постао маргиналан а након што је стратегија САД током Хладног рата постала агресивна, Кенан се чак жалио да су његови текстови тумачени на погрешан начин. Он је 1950. године напустио министарство спољних послова и постаје велики критичар спољне политике САД.

Занимљиво је да је био амбасадор у Москви и Југославији.

Извор:Курир.рс