Издвајамо Православље

ИСЦЕЉЕЊA СВЕТОГ НЕКТАРИЈА: Ево где можете набавити свето уље из кандила овог свеца

Свети Нектарије Егински је православни теолог и светитељ, рођен под именом Анастасије Кефалас. Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици.

Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замомонашио се и узео име Лазар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету у Атини. Већ идуће године, 1886, рукоположен је у чин свештеника.

Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

1892. године Нектарије је примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Оно што је најзанимљивије, над његовом моштима су се дешавала разна чуда исцељења.

Желећи да упозна широке народне масе са чудима Светог Нектарија, прота Ненад Андрић је, уз благослов Епархије ваљевске саставио књигу под називом Светлопис о Светом Нектарију Егинском, митрополиту пентапољском.

У књизи је описао живот овог свеца и чуда која он чини скоро 100 година након смрти. Они који су прочитали ову књигу кажу да уноси трачак наде онима који су је изгубили, као и свим залуталим душама, а поглед на свеца и начин на који је целог живота подносио неправде и клевете, просто одушевљава.

“О Светом Нектарију скоро да ништа нисам знао до 2007. године. Само да је Светитељ новијег датума у односу на древне Светитеље и да је Грчког порекла. Међутим, уочи Ивањдана те године, дошао сам у манастир Ћелије да се поклоним гробу Светог Аве Јустина. Ушавши у Ћелијски храм, затекао сам следећи призор: испред иконе Пресвете Богородице Андроске у инвалидским колицима седео је млад човек, а поред њега дежурна монахиња и младић који је придржавао колица. Монахиња ми је рекла: оче Нешо, дођи да упознаш нашег брата Миодрага. Пружио сам руку ка човеку који није био у стању да се рукује, имао је рак костију, дубока метастаза, отпуштен из болнице као неизлечив случај.

Чуо је за Светог Нектарија да исцељује од рака и да се делић његових моштију налази у манастиру Ћелије, па је са кумом дошао да моли Светитеља да га излечи. Тако је и било за 6 месеци – без интервенције лекара устао је из колица, рак је нестао. Он сада живи и ради у Новом Саду зове се Миодраг Буквић. Видевши све ово као сведок Божијег дела и Светог Нектарија, дужност ми је да дела Божија славна објављујем.

Прво сам то писао на листићима које сам делио, а затим се моја душа везала за Светог Нектарија. Када сам прочитао његово житије од Светог Аве Јустина, да би лично почео да прибегавам заступништву овог милог Угодника Божијег и још се нагледао чуда која трају”, рекао је прота Ненад, а преноси васељенска.цом.

То је само једно од мноштва чуда које се приписују овом чудотворном свецу.

Прота Ненад каже да ни на једном од поклоничких путовања за Егину, где се налазе мошти овог светитеља, која се организују сваке године, није изостајало чуда светог Нектарија.

“Монахиње са Егине кажу да је Свети Нектарије у неколико сновиђења поручио да у његов манастир не може доћи нико кога он није позвао да га види и да му помогне. Значи, на нама је да пожелимо да одемо и Свети ће учинити по вери нашој и даривати нам помоћ од Бога”, поручује прота Ненад.

Исцељујуће моћи Светог Нектарија највише се везују за лечење најтежих болести, међу којима је и рак. Верује се да уље из кандила овог свеца лечи од сваке болести, уколико се користи са вером, молитвом и љубављу.

У питању је свето уље из кандила Светог Нектарија у Егини, које се меша са литром чистог маслиновог уља. Свако јутро треба узимати по једну кашику за лечење тешких болести.

Уље Светог Нектарија помаже и код болова – потребно је измасирати болно место овим уљем, а многи сведоче да ће тегобе врло брзо проћи. Важно је да масирате сами себе, уз молитву.

Лековито уље у Београду можете да пронађете на два места – у Руској цркви на Калемегдану и у Манастиру Раковица, посвећеном Светим арханђелима Михајлу и Гаврилу, у чијој порти је сахрањен и патријарх Павле. У Манастиру се може купити по симболичној цени (од 100 до 120 динара), а на свакој служби чита се и акатист и молитва Светом Нектарију Егинском.

Ако се одлучите да посетите овај манастир, понесите од куће теглу џема, меда, ајвара или нечега што једе цела ваша породица, а који ћете вратити кући. Када се литургија заврши, свештеник ће вам освештати храну, за здравље читаве породице.

 

Извор: Опанак.рс