Здравље Издвајамо

ЈАЈЕ ОД ПРЕПЕЛИЦЕ ЛЕЧИ И НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ: Ево која су његова лековита својства и благодети

Јапанске препелице, јаја и здравље. Британски нутиционисти су једногласни у једној ствари, кажу да би јаје јапанске препелице требало прогласити за супер храну, јер имају веома добар утицај на наше здравље и помаже у борби са гојазношћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нутриционисти тврде да је јаје од препелице једна од најбогатијих основних намирница и да је пожељно конзумирати барем једно јаје на дан.

Јаја јапанске препелице разликују се од кокошијих по томе што су мања и на својој љусци имају пеге и мрље. Када купите пакет ових јаја, уочићете да су она међусобно веома различита, како по боји, тако и по количини пега које имају на себи. Када је реч о хранљивости, једно препеличје јаје има моћ да замени пет кокошијих.

У савременом добу, лековита својства јаја јапанске препелице испитивали су бројни научници из Русије, Енглеске, Пољске и Чешке. Резултати су показали да су препеличја јаја изванредан природни медикамент за лечење бројних обољења. Ипак, најфасцинантнији експеримент који недвосмислено приказује велику регенеративну способност ових птица извели су управо они који су с њиховим особинама најдуже и упознати.

Наиме, пре неколико година, приликом истраживања које су спровели јапански научници, истовремено су малом дозом радијације озрачене кокошке и препелице. После свега месец дана, јаја препелице била су потпуно здрава, док су кокошија задржала радиоактивност.

ЗБОГ ЧЕГА СУ ЗДРАВА?

Кроз векове, поготово у источњачкој литератури, протеже се прича о лековитости јаја јапанске препелице. Некада су се она могла видети искључиво на трпезама јапанских царева, а данас готово да нема породице у Земљи излазећег сунца на чијем дневном јеловнику нису присутна ова јаја. Да би препелица излегла јаје које је корисно за човекову исхрану, потребно је применити посебну технологију узгајања ових птица.

У храну коју оне конзумирају убацује се сојина сачма, сунцокрет, детелина луцерка и различите траве. Препелицама се током зиме даје купус, пшеница и шаргарепа. Због свега тога, она су веома богата витаминима А, Б, Ц, Д и Е, гвожђем, фосфором, цинком и аминокиселинама. Благотворно делују у лечењу високог крвног притиска, чира, артериосклерозе, дијабетеса, бронхијалне астме, туберкулозе, анемије, мигрене, инфаркта и код психичких поремећаја. Такође, јачају имунитет, штите од високог холестерола, регулишу варење, побољшавају меморију…

НАЧИН УПОТРЕБЕ

Особе које никада нису узимале препеличја јаја, првог дана требало би да узимају једно јаје, други дан два и све тако до количине од пет комада. Након тога, сваки дан конзумира се пет јаја. Препорука је да се узимају у сировом стању и то пола сата пре јела.

Могу се узимати умућена са шећером, медом, млеком или соком, по жељи. Деца могу да једу кувана или печена препеличја јаја уколико не могу да их конзумирају у сировом стању. За оне који раде на повећању снаге и мишићне масе, коктел од јаја јапанске препелице представљају савршен извор енергије, а што је најважније, она не подлежу антидопинг контроли.

Чувају се у затвореним картонским кутијама, у фрижидеру, на температури од један до четири степена Целзијуса. Тако складиштена имају рок трајања од 60 дана у сировом стању, а по истеку могу да се употребљавају кувана, печена или пржена. Наука је утврдила и доказала да су лековита само оплођена јаја, што значи да уколико кока препелице снесе јаје без присуства петлића, такво јаје није оплођено, тачније није лековито.

Извор:Стору.рс